Přehrada Seč je záhadně zamořena střevní bakterií

Chrudim – Kvůli neobvykle velkému výskytu střevní bakterie zakázali hygienici koupání v přehradě Seč na Chrudimsku. Zákaz platí pro zbytek letní sezony. První výskyt evidovali v druhé polovině srpna, během následujících měření se bakterie trojnásobně rozmnožila. Zdroj znečištění zatím není znám.

„V přehradě byly zjištěny vysoké hodnoty enterokoků,“ informoval vedoucí Krajské hygienické stanice v Chrudimi Jaroslav Říha. „Jsou to bakterie, které žijí ve střevech teplokrevných živočichů. V týdenním intervalu jsme provedli opakovaný odběr a výsledky byly ještě mnohem horší, bakterií byly trojnásobky.“

Městský úřad v Seči ze zamoření zprvu podezříval místní chataře a chalupáře a dokonce zahájil namátkové kontroly, aby zjistil, zda někdo nevypouští odpadní jímky. „Pokud to tak bude, nedá se nic dělat, ale tito lidé musí zaplatit,“ varoval starosta města Marcel Vojtěch.

Podle hygieniků je ale přehrada zamořená na všech místech stejně. Je možné, že bakterie s sebou přinesla řeka Chrudimka. Žádnou havárii ale nikdo na jejím horním toku nehlásil. „Mohlo dojít k přívalovým dešťům někde v povodí, vteklo to do řeky Chrudimky a ta to přinesla,“ upozornil na další možnost vedoucí odboru životního prostředí Pardubického kraje Josef Hejduk.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)