Chrudim trápí praskající potrubí, zřejmě vinou sucha

Chrudim - Jednu havárii za druhou řeší v těchto dnech Vodárenská společnost v Chrudimi. Přestože je teplo, pod zemí stále praskají vodovodní trubky. Může za to patrně zastaralý materiál, ale zřejmě i sucho, které střídají přívalové srážky. Prasklé potrubí připravilo o vodu třeba obyvatele sídliště u chrudimské nemocnice.

Havárie tentokrát překvapila majitele bytů a domů na okraji Chrudimi. S opravou mohli pracovníci vodárenské firmy začít až poté, co technici s pomocí přístrojů přesné místo zaměřili, a bylo jasné, že ve výkopu neporuší jiné sítě. Potrubí prasklo pod chodníkem a navíc ve svahu u hlavní silnice.

Po bagrech přišly na řadu rozbrušovací pily a čerpadla. „Šoupadla jsou tady starší a odcházejí. Tím pádem se musí otevírat hydranty, které slouží k tomu, aby se snížil tlak a vypustila se voda ze sítě,“ uvedl Hynek Habal, provozní mistr z Vodárenské společnosti Chrudim. Oprava byla hotová ještě odpoledne. Nápor zeminy nevydrželo zastaralé plastové potrubí.

Za hávárie může mráz i sucho

Časté havárie pracovníci vodárenské společnosti připisují výkyvům letního počasí, jako je dlouhodobé sucho. „Za mrazu se zem roztahuje, teď se naopak smršťuje a praská potrubí,“ dodal Habal. Škody způsobené popraskaným potrubím jdou často do statisíců. V některých případech vodárenská společnost svým zákazníkům odpouští i cenu stočného.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)