Střední Čechy dají miliony na nové autobusy

Praha - Ve středních Čechách se budou znovu rozdělovat desítky milionů na nové autobusy. Minule peníze dotačnímu úřadu zůstaly. Mohla za to hlavně autobusová krize v době, kdy kraj rozdal dopravcům výpovědi. Ti proto tehdy nové autobusy nenakoupili. Nyní kraj nabízí peníze znovu a věří, že dopravci svůj vozový park obmění.

Sedmdesát milionů korun můžou dostat ve středních Čechách dopravci na nákup nových autobusů v případě, že o to budou mít zájem. „My jsme zatím nebyli v téhle oblasti úspěšní, to znamená, že těch žádostí bylo minimálně,“ přiznává ředitel ROP Střední Čechy Tomáš Novotný. 

Dotace byly jen na autobusy s alternativním pohonem. Především ale Středočeský kraj loni v polovině roku vypověděl dopravcům smlouvy. Nebylo tak jasné, kdo bude cestující vozit. Firmy proto z nákupu nových vozidel vycouvaly. A i teď někteří dopravci s využitím dotací váhají. „Naše smluvní vztahy tak, jak jsou nastaveny, nám nedávají jasnou perspektivu spolupráce s krajem do budoucnosti,“ upozorňuje ředitel Transcentrum Kosmonosy Martin Bělovský. „Naše společnost se rozhodla, že touto cestou půjde. Teď čekáme, že bude vypsána další výzva,“ dodává ředitel ČSAD Kladno Ludomír Landa.  

Dotační úřad nabízí místo dřívějších třiceti procent nákladů na pořízení autobusu čtyřicet až šedesát procent. A podle hejtmanství nevadí ani to, kdyby kraj po volbách hledal nové dopravce. „Ten nový dopravce, pokud by proběhla soutěž a ten původní neuspěl, je povinen ty autobusy za nějakých podmínek převzít. My se nebojíme, že by o to dopravci zájem neměli,“ uzavírá náměstek hejtmanky Středočeského kraje Robin Povšík. 

Středočeský kraj předpokládá, že tentokrát peníze nezůstanou ležet bez zájmu, a na silnicích se objeví až devadesát nových autobusů. Skutečnost poznají cestující během příštího roku.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)