Thoma: Odmítám, že bych Č. Budějovice poškodil

České Budějovice – Českobudějovický primátor Juraj Thoma (HOPB) a bývalý úředník magistrátu čelí obvinění ze zneužití pravomocí a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policisté podezírají primátora, že podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce informačních technologií, aniž by ji schválila rada města. Thoma tvrdí, že obvinění jsou nepravdivá.

„Odmítám výklad policie, že jsem poškodil město České Budějovice a že jsem tak měl dokonce učinit úmyslně. Proti obviněním se budu bránit,“ řekl Thoma. Dodal, že existuje písemné stanovisko, podle něhož nebyl změněn předmět díla ani navýšena cena. Proto prý nejde o dodatek ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek. „Nebyl tedy jediný důvod, aby uvedený dokument projednala rada města. Tento závěr nám potvrdila také advokátní kancelář, která město ve stejném sporu zastupuje u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl Thoma. Dodal, že situace neotřese koalicí, která vede město. V ní jsou kromě hnutí Občané pro Budějovice TOP 09 a ČSSD. Koaliční partneři se zatím k situaci nechtěli vyjadřovat.

Juraj Thoma je podle policejního mluvčího Jiřího Matznera stíhán kvůli dodatku ke smlouvě, který měl podepsal za zády zastupitelstva v červnu 2010 s pražskou společností Bitservis, která dodává počítačovou techniku. Policie Thomu podezírá, že překročil svoji pravomoc, protože se jednalo o nadlimitní zakázku, na kterou mělo proběhnout výběrové řízení. Městu vznikl smluvní závazek 37 milionů korun.

Vyšetřovatelé případu tvrdí, že byla zakázka předražená. „V rámci vyšetřování byl přizván i soudní znalec. Prokazuje, že zakázka – pakliže by byla transparentní, pakliže by proběhlo výběrové řízení, by byla minimálně o pět milionů korun nižší,“ řekl mluvčí policistů Matzner. To ale vedení firmy Bitservis zpochybňuje. „Oslovovali jsme kvůli tomu oponentní odborníky, kalkulaci ceny jsme nyní přednesli i policii, která ji nijak nerozporovala,“ upozornil ředitel společnosti Pavel Musil.

Thoma: Posudky jsou absurdní

Společně s primátorem Thomou je stíhán i bývalý vedoucí odboru budějovického magistrátu. Ten měl o dodatku smlouvy, který potom primátor podepsal, jednat s dodavatelskou společností. „V přímém rozporu se svými stanovenými povinnostmi nepředložil radě města dodatek k seznámení a ke schválení, ale předložil ho k podpisu přímo primátorovi,“ uvedl  mluvčí.

Podle Thomy jsou posudky, které má policie k dispozici, absurdní. „Autorem prvního je bývalý úředník ministerstva práce a sociálních věcí vyhozený ministrem Drábkem za závažné selhání a problémy s vyplácením sociálních dávek. Autorem druhého posudku je společnost, jež se podle veřejně dostupných informací podílela na údajně zmanipulovaném výběrovém řízení pro město Znojmo,“ uvedl primátor.

Pavel Musil z IT firmy Bitservis:

„S městem České Budějovice spolupracujeme dlouhé roky. Ale skutečně neřešíme, co schválila rada nebo zastupitelstvo.“

Podle policie hrozí oběma mužům až desetileté tresty. „Všechny smlouvy i dodatky byly vždy projednány a schváleny radou města, která o této skutečnosti vydala usnesení a pověřila primátora města k jejich podpisu. Mechanismus, jak v těchto případech postupovat, byl oběma obviněným mužům tedy dobře znám,“ podotkl Matzner. Kriminalisté pracují na případu od podzimu 2011.

Thoma podepsal smlouvu těsně předtím, než byl odvolán z funkce. Po několika měsících se však do primátorského křesla vrátil, když jeho nově vytvořené politické hnutí vyhrálo komunální volby.