Ve vazbě jsou exnáměstek hejtmanky i šéf úřadu ROP

Ústí nad Labem – Po novém řediteli dotačního úřadu se zřejmě začne rozhlížet vedení ROP Severozápad. Stávajícího ředitele úřadu Pavla Markvarta totiž poslal soud do vazby. Vazbu soud schválil i pro bývalého náměstka hejtmanky Ústeckého kraje Pavla Koudu. Požádal o ni státní zástupce, který se obává, že by mohli ovlivňovat svědky a také pokračovat v činnosti, pro kterou jsou stíháni. Advokáti obou obviněných mužů podali na vazbu stížnost.

Soudkyně poslala dopoledne Koudu do vazby na žádost státního zástupce Jana Jakovce. „Dospěla k závěru, že v jeho případě je odůvodněná obava z možného ovlivňování svědků či spoluobviněných a zároveň obava, že by mohl pokračovat v páchání trestné činnosti,“ řekl mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Tichý. Pavel Kouda, který přišel k soudu s pouty na rukou doprovázen policisty v kuklách, podal na vazbu stížnost. Podle obhájce Vencislava Sabotinova není možné, aby exnáměstek pokračoval v činnosti, za niž je stíhán, když už se vzdal všech politických funkcí. Dodal, že se Kouda cítí nevinen.

Velmi podobně probíhalo rozhodování v případě Pavla Markvarta. Soud na něj odpoledne uvalil vazbu na žádost státního zástupce, který míní, že by ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad mohl pokračovat v činnosti, z níž ho policie viní. Markvart se stejně jako Pavel Kouda cítí nevinen a jeho právník podal stížnost proti uvalení vazby i proti zahájení stíhání. Stížnostmi obou obviněných se bude zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Do jeho rozhodnutí však Kouda s Markvartem zůstanou za mřížemi.

Pavel Markvart (vpravo) v soudní budově
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Politické kariéry mužů ve vazbě končí

Dny Pavla Markvarta v čele dotačního úřadu tak jsou podle všeho u konce. Výbor regionální rady už dříve oznámil, že bude-li na šéfa úřadu uvalena vazba, vyhlásí výběrové řízení na jeho nástupce.

Pavel Kouda, který byl ještě v úterý ráno jedním z nejmocnějších politiků v severních Čechách, potom už rezignoval na funkci hejtmanského náměstka a také pozastavil členství v ČSSD. „Nechtěl poškozovat ČSSD,“ vysvětlil jeho obhájce. Strana ho už dříve vyškrtla z kandidátky pro nadcházející krajské volby, kde figuroval na druhém místě za hejtmankou Vaňhovou.

Zatčení ve středu, vazba v pátek

Policie v úterý zadržela Koudu s Markvartem, dále s jedním z Markvartových předchůdců ve vedení Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Pavlem Vráblíkem a jednou zaměstnankyní úřadu ROP. Spolu s nimi byl obviněn ještě další z bývalých šéfů dotačního úřadu Petr Kušnierz a druhá úřednice. Státní zástupce navrhl vazbu pro Koudu s Markvartem, zbylí dva zadržení tak mají být stíháni na svobodě. Všichni jsou obviněni z trestných činů zneužití pravomoci a poškozování finančních zájmů Evropských společenství.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Podle informací České televize může zatýkání souviset s projektem, který měl přilákat turisty do rekultivovaných oblastí Ústeckého kraje. Čtyřicetimilionovou kampaň, jež měla návštěvníky přivést, si kraj objednal u společnosti, která vznikla jen krátce před získáním této zakázky.

Přidělováním peněz z Evropské unie v regionu soudržnosti Severozápad (Ústecký a Karlovarský kraj) se policie zabývá už déle než rok. Policejní zásahy mají v poslední době dokonce pravidelný rytmus: 1. června, 3. července, 2. srpna a teď 4. září. Proběhl také státní i evropský audit přidělených dotací, výsledkem bylo pozastavení přísunu evropských peněz do regionu. Obnoven dosud nebyl, ROP tak nemůže vypisovat výzvy ani vyplácet peníze na probíhající projekty. Krajům navíc hrozí, že budou muset část již získaných dotací vrátit. Pro oba kraje se má z evropských fondů rozdělit celkem 19 miliard korun, z toho 16 miliard už zná své adresáty.