Plzni hrozí miliardová pokuta kvůli centru Corso Americká

Plzeň - Plzni hrozí, že bude platit miliardovou sankci. Varují před ní investoři, kteří chtějí stavět obří obchodní centrum Corso Americká. Pokud totiž bude úspěšné referendum, po kterém volají místní, na pozemcích se nebude dát stavět a firma bude žádat odškodnění za znehodnocení pozemků. Toho se ale město nebojí, referendum vlastním návrhem podpořil i plzeňský primátor.

Úspěšné referendum a Plzeň bez obchodního centra nebo miliardové sankce za zmařené projekty. O tom dnes hlasovali plzeňští zastupitelé. Primátor Martin Baxa totiž předložil vlastní návrh na vyhlášení referenda, podle kterého mají Plzeňané k tématu co říci. Hlasování o referendu předcházela více než pětihodinová diskuse, návrh primátora Baxy ale zastupitelstvo zamítlo. 

Ve hře je ale stále návrh na referendum občanských aktivistů. Ten chce změnu územního plánu a to takovou, aby se na pozemcích kolem bývalého Domu kultury Inwest nedalo stavět. V takovém případě ale hrozí, že město bude platit stamilionové sankce.

Jan Petřík, investor, Amádeus Plzeň, a.s.

„Všichni vlastníci dané oblasti by měli ze zákona nárok na náhrady za znehodnocení pozemků, které podle našich předběžných kalkulací můžou přesáhnout částku až miliardu korun.“

Podle zmocněnce přípravného výboru referenda Martina Marka ale náhrada podle stavebního zákona, která je nejčastěji zmiňována, je pouze na dobu, dokud je pozemek nezastavitelný. „Jakmile se zpátky změní na zastavitelný, musí investor celou částku vrátit zpět městu,“ popisuje Marek. Podle magistrátu je ale vadný i opakovaný návrh referenda občanských aktivistů. Ti se teď obrátí na soud. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)