Bojovník od Stalingradu oslavil stovku

Petrovice u Karviné – Muž, který bojoval v německých řadách v první linii u Stalingradu, se zraněním vyvázl a unikl i decimujícímu zajetí, slaví sto let. Protože byl do německého vojska odvlečen, nemusel se po válce obávat vyhnání a dodnes žije v Petrovicích u Karviné.

Za nacistické Německo nechtěl Leopold Hanzel ve druhé světové válce bojovat, neměl však na vybranou. Odvedli ho přímo z fary, na které pracoval. „Všechny lidi sebrali ze Slezska jak Dolního, tak Horního. Byli to samí dělníci, co pracovali na statcích,“ vzpomíná stoletý Leopold Hanzel.

Spolu s dalšími slezskými branci ho německá armáda odvezla na výcvik do Francie a poté poslala ke Stalingradu. Leopold Hanzel se ocitl v první linii. Brzy ho ale zranil ruský granát – to pro něj bylo velké štěstí. Nebyl u katastrofální porážky německých vojsk a vyhnul se drastickému zajetí – pobyt v sovětských táborech přežilo zhruba šest tisíc z původních sta tisíc, které se vzdaly.

Zatímco po válce mířila řada lidí nuceně z Československa do Německa, Leopold Hanzel – až do konce konfliktu nucený zůstat v cizině – se mohl v roce 1947 vrátit.

V Petrovicích u Karviné nyní oslavil stovku. „Nepil jsem, nekouřil – proto jsem se dožil sta let,“ říká oslavenec. V Moravskoslezském kraji je již 76. člověkem, který nakročil do druhého století života. Je mezi nimi i nejstarší žena celého Česka, které je již 108.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)