Zachráněný Schieleho domek poslouží i dalším umělcům

Český Krumlov – Domek, ve kterém žil a tvořil malíř Egon Schiele, je zachráněn. Krumlovský domek chátral, k záchraně budovy spojené se světoznámým umělcem přispěla i Česká televize, která na její stav upozornila. Nakonec domek odkoupil a opravil krumlovský rozvojový fond.

Dvoupatrový zahradní dům Egona Schieleho už nedělá Českému Krumlovu ostudu. Čtyři miliony korun, které rozvojový fond za opravu zaplatil, stačily na novou střechu i izolaci kamenných zdí. Proměnou prošel i interiér, který připomíná dobu, kdy v domě Schiele žil a tvořil. „Naší snahou bylo uvést prostor do maximálně pravděpodobné podoby,“ podotkl ředitel rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Objekt, jehož minulost je spojena se slavným Klimtovým žákem, chce město v budoucnosti spojit i s dalšími umělci. „Byla bych moc ráda, kdyby tam jako první výtvarník mohl pobývat Roman Týc, který u nás vystavoval a nedávno si prožil svůj měsíc ve vězení,“ řekla ředitelka krumlovského Egon Schiele Art Centra Hana Jirmusová Lazarowitz. Do ateliéru chce zamířit i David Likavčan, Schileho dílo studuje, v jeho centru právě pracuje a doufá, že ho prostředí inspiruje.

Český Krumlov je na Egona Schieleho hrdý, ačkoli se umělec ve městě nenarodil ani nezemřel a nikdy v něm nepobyl příliš dlouho. Pocházela odtud však Schieleho matka a malíře samotného podle historiků výrazně inspiroval. Vytvořil několik obrazů znázorňujících město a krajinu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)