Vysočina nedá Icomu další peníze na autobusy

Jihlava – Autobusový dopravce Icom, který zajišťuje dopravu na velké části regionálních linek na Vysočině, nedostane od kraje více peněz na dopravní obsluhu. Oznámil to hejtmanův náměstek Libor Joukl. Společnost tvrdí, že jí kraj už loni neuhradil všechny prokázané ztráty z provozu autobusů a letos se situace opakuje. Vedení firmy pohrozilo, že pokud se úhrady nezvýší, sníží se platy zaměstnancům. Výsledkem může být jejich stávka.

Vedení Kraje Vysočina tvrdí, že Icomu platí prokázanou ztrátu podle vzájemné smlouvy do maximální výše 83,7 milionu korun za rok. Firma je naopak přesvědčena, že má nárok na úhradu všech prokazatelných ztrát u objednaných spojů i nad rámec smlouvy s krajem. Icom tak nárokuje dodatečných 15,5 milionu korun za loňský rok a další peníze za letošek.

Kraj odmítá platit Icomu jakékoli peníze nad rámec smlouvy. Podle náměstka Joukla by se to mohlo změnit nejdříve po uplynutí současné smlouvy, to ale vedení regionu neplánuje. „Dost dobře si to neumím představit,“ řekl Libor Joukl.

Současně kraj varoval dopravce před jednáním, které by jeho zaměstnance přivedlo ke stávce. Kraj je připraven objednat náhradní dopravu u jiných firem a peníze potom reklamovat u Icomu. „Lidé nebudou platit jízdenky a my veškerou škodu potom budeme uplatňovat po společnosti Icom,“ přiblížil náměstek scénář pro případ stávky. Že by náhradních autobusů nebylo dost, prý nehrozí. „Máme, řekněme, ústně přislíbeno relativně velké množství autobusů,“ dodal Joukl. Navíc podle něj hrozí, že by dopravce po stávce mohl přijít o licence na některé linky.

Kraj Vysočina má uzavřeny dlouhodobé smlouvy na provozování spojů v základní dopravní obslužnosti s 22 autobusovými dopravci. Icom provozuje regionální linky na Jihlavsku, Humpolecku a Pelhřimovsku. Společnost vlastní i další významné autobusové dopravce, například ČSAD Ústí nad Orlicí nebo ČSAD Slaný.