Sanace v bývalé Transportě stojí už jen na posudku ministerstva

Chrudim – Už téměř dva měsíce uplynuly od původně plánované likvidace zamořené půdy v areálu bývalého podniku Transporta Chrudim. V tamní lokalitě se desítky let rozkládají těkavé uhlovodíky a začínají ohrožovat zdroje pitné vody. Chrudimská radnice sice už vybrala dvě sanační firmy, které půdu odborně odstraní, likvidaci jedovatých pozůstatků ale brání dosud nedodaný posudek od ministerstva životního prostředí.

Nepříjemný odkaz někdejší průmyslové výroby v chrudimské Transportě chtělo město nechat zlikvidovat už v červenci, nyní se ale počítá s termínem nejspíše na přelomu září a října nebo ještě déle. Půdu v areálu přitom zamořují tuny rakovinotvorných látek. Odborníci v areálu zaměřili hned tři ohniska kontaminace.

Pro zakázku za víc než 160 milionů korun už radnice vybrala sdružení dvou firem. Ty ale nezačnou pracovat dříve, než dá ministerstvo projektu zelenou. „V současné době probíhá proces připomínkování tohoto revitalizačního projektu. V průběhu září je naplánovaná prohlídka tohoto objektu, poté by mělo být jasněji, jak bude probíhat samotná realizace,“ vzkázal mluvčí resortu Matyáš Vitík.

Jedovaté látky prosakovaly do spodní vody a zamořily studny v okolních obcích. Aby se karcinogenní látky nešířily dál, kraj nechal vybudovat hydraulickou clonu, za kterou však platí sedm milionů ročně.

Sanace počítá s odbagrováním zamořené půdy až do hloubky osmi metrů. „Projekt odhaduje množství těch kontaminovaných materiálů na nějakých 26 tisíc tun,“ přiznává Jiří Unčovský ze společnosti Vodní zdroje Ekomonitor. Likvidaci pozůstatků po někdejší průmyslové výrobě zaplatí z 90 procent stát. Sanaci zajišťuje kraj a chrudimská radnice.

Celá sanace potrvá zhruba 14 měsíců. Odborné firmy ale chtějí co nejvíce zeminy odtěžit během zimy, kdy se těkavé látky tak snadno neuvolňují do ovzduší.

Chrudim se přiblížila kýžené likvidaci zamořené půdy (zdroj: ČT24)