V Hradci Králové odstartovala mezinárodní letecká přehlídka CIAF

Hradec Králové - Na letišti v Hradci Králové začal 19. ročník mezinárodní armádní letecké přehlídky Czech International Air Fest (CIAF). Nebe nad Hradcem Králové po oba víkendové dny ovládnou týmy letců z dvanácti zemí světa. V premiéře se v Hradci představila chorvatská akrobatická skupina Krila Oluje se sedmi vrtulovými stroji Pilatus. Poláky vznesl nad letiště ve Věkoších unikátní MIG 15. Speciální představení si připravila i lotyšská akrobatická skupina Baltské včely a mnoho dalších. „Podařilo se nám dodržet naplánovaný program, všechna letadla dorazila,“ řekl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba.

Letošní ročník je ve znamení skupinového létání, tedy špičkové akrobacie plné obratů a manévrů. Při těch musí letadla dodržovat domluvenou formaci, často totiž letí třeba jen tři metry od sebe. Kromě Chorvatů se představily akrobatické skupiny Breitling Jet Team z Francie, polský Orlik, Baltic Bees z Lotyšska a slovenští Očovskí bačovia na větroních Blaník. Kromě Armády České republiky na show vystoupili se svými stroji například piloti z Francie, Belgie, Německa, Itálie, Polska či Maďarska.

Ze současných bojových proudových strojů se ve vzduchu představila stíhačka F 16 z Belgie, MIG 29 ze Slovenska a L 159 české armády. Na zemi si návštěvníci mohou prohlédnout řadu dalších letadel, například i velká transportní letadla C-130 Hercules či CASA. Kromě fandů leteckých sestav, obratů a figur si na své přijdou i milovníci historických strojů.

CIAF pokračuje i v neděli. Program bude obsahově stejný, pouze se pozmění časová posloupnost jednotlivých vystoupení. Vstupné je pro dospělého stejné jako loni, tedy 300 korun. Děti do 15 let mají vstup na tento letecký svátek zdarma. Na loňský ročník letecké show dorazilo na hradecké letiště přes 50 tisíc lidí. Očekává se, že letošní ročník by toto číslo mohl překonat.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)