V Jičíně vypukl spor mezi radnicí a policií kvůli cyklostezce

Jičín – Radnice v Jičíně přišla s projektem na vybudování nových cyklostezek, ovšem hned jedna z prvních narazila na nesouhlas dopravních policistů. Kvůli trase pro cyklisty by se totiž musela vozovka zúžit. Vedení města se teď obává, že se bude podobný problém opakovat i u dalších tras.

Radnice chce cyklostezku vybudovat podél silnice, jenže to je pro policii nepřijatelné. „Došlo by ke zúžení vozovky, což by bylo pro ostatní účastníky silničního provozu z hlediska plynulosti a bezpečnosti nevyhodné,“ vysvětluje postoj policie mluvčí Hana Klečalová. Jičínský radní  Luděk Havel se ale podivuje, že v jiných městech jsou podobná opatření naprosto běžná. 

I když jde v tomto sporu o cyklostezku dlouhou zhruba půl kilometru, výsledné řešení může podle zástupců radnice negativně ovlivnit i výstavbu dalších cyklostezek. „Policie by mohla argumentovat, že v této části to nebylo potřeba, takže to vlastně není potřeba ani v jiných částech města,“ obává se Havel.   

Radnice chce s policií ještě jednat, moc času ale nemá. Cyklostezku chce totiž vybudovat v rámci celkové rekonstrukce komunikace, a ta by měla proběhnout ještě letos. Proti plánům na cyklostezku se přitom staví i někteří místní, kteří se obávají, že by přišli o parkovací místa.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)