Kosti zavražděných františkánů spočinou v relikviáři z třistaletého dubu

Petrovice - Kosterní ostatky 14 františkánů, kteří byli zavražděni v roce 1611 při vpádu pasovských do Prahy, budou uloženy do unikátního nového relikviáře. Jeho výrobu právě teď dokončuje parta truhlářů v Petrovicích na Vysočině. Kosti, které byly před dvěma měsíci vyzdviženy z hrobu v podlaze kostela Panny Marie Sněžné, budou v nové schráně vystaveny v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Františkáni tam budou 13. října blahořečeni.

Relikviář vyrábějí truhláři starou technologií. Schránka na ostatky bude podle tradice domečková, tedy se střechou, která se bude otevírat na obě strany. Bude asi jeden metr dlouhá, půl metru široká a 80 centimetrů vysoká. Uvnitř bude vložka z olověného
plechu, panty jsou speciální vnitřní. „Požadavek byl, aby nebyly vidět, protože to má působit dojmem, že je to staré,“ říká Radek Řípa, majitel truhlářství Chmela-Řípa, které na zakázce pracuje. Rodina truhlářů z Petrovic považuje relikviář pro ostatky františkánů za prestižní zakázku. Proto souhlasili s tím, že církev zaplatí jen náklady na materiál, tedy zhruba 50 tisíc korun.

Dubové dřevo, ze kterého se relikviář vyrábí, je skoro stejně staré jako ostatky františkánů. „Před dvěma lety jsme koupili dub asi 300 let starý, možná i víc. Podařilo se nám ho rozřezat na fošny a říkali jsme si, že se třeba někdy v budoucnu bude hodit na nějakou velmi speciální věc. Věci do sebe začaly zapadat letos, kdy jsme byli osloveni v souvislosti se zakázkou na relikviář,“ řekl Řípa. „ Dřevo je vysušeno na osm procent, může se použít do jakéhokoli prostředí. Tím, že je tak staré, je opravdu kvalitní,“ dodal.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Už příští týden poputuje relikviář do Prahy, kde bude vyzdoben bronzovým nápisem a reliéfy vztahujícími se k blahořečení. Autorkou návrhu je Martina Portyková. „Jeden bude ztvárněn jako čtrnácticípá hvězda, kdy počet paprsků odkazuje k počtu zabitých bratří. Současně motiv hvězdy nese v křesťanské ikonografii jak mučednický, tak oslavný význam,“ řekla Amáta Wenzlová z přípravného týmu blahořečení. Na druhém reliéfu bude motiv Madony s dítětem, který vychází z mozaiky umístěné na západním průčelí kostela Panny Marie Sněžné.