Kaprálův mlýn přivítal první „ekologické“ studenty

Ochoz u Brna - Po roce a půl prací skauti slavnostně otevřeli zrekonstruovaný Kaprálův mlýn. Stavba se proměnila v moderní středisko ekologické výchovy nabité zelenými technologiemi a tento týden sem dorazili první studenti, středoškoláci ze čtyř zemí Evropy.

Pro svou konferenci o ekologicky šetrném bydlení si studenti nevybrali Kaprálův mlýn náhodou. Historická budova totiž nedostala jen nový kabát, ale i „vnitřnosti“, aby byla co možná energeticky nejúspornější. „Máme tady vakuové solární kolektory, které nám ohřívají teplou vodu, vytápění je řešeno tepelnými čerpadly, je zde centrální systém řízení vytápění, rekuperace teplé vody a vzduchu,“ vyjmenoval manažer projektu Michal Medek. 

Školáci, kteří sem budou jezdit na naučné pobyty, si vyzkoušejí, kolik dokáží jednotlivé technologie ušetřit energie. Na vše budou dohlížet i výzkumníci, kteří mají zase za úkol ověřovat údaje od výrobců a skutečně naměřenou úsporu. 

V Kaprálově mlýně zůstalo místo i pro brněnské skauty, kteří tuto budovu zachránili před spadnutím. Pro svoje aktivity tady teď mají důstojné zázemí.

Reportáž Jakuba Ščurkeviče (zdroj: ČT24)