Kdo zaplatí pokutu za podvody s eurodotacemi?

Ústí nad Labem - Za skandály v operačním programu Severozápad bude chtít Evropská unie zpátky nejméně dvě miliardy. Úřady se hádají, kdo pokutu zaplatí. Policie kvůli podvodům s dotacemi postupně obvinila sedm lidí, některé z nich opakovaně. V poutech skončili například postupně všichni tři ředitelé dotačního úřadu. Posledního z nich, Pavla Markvarta, policie zatkla a poslala do vazby v úterý. Zítra se rozhodne o jeho odvolání z čela úřadu.

Evropská unie se teď chystá vystavit účet za podvody při rozdělování dotací, o peníze ale nepřijdou jen podezřelé projekty. Pokutu dostane program jako celek. Kdo ji ale zaplatí, zatím není jasné, jednotlivé úřady si problém přehazují jako horký brambor. Podle mluvčí ROP Severozápad Marcely Klíchové dotační úřad v tuto chvíli žádné prostředky nemá. Už třetí měsíc nevyplácí dotace, schválené a dokončené projekty čekají dohromady na jednu miliardu.

Náměstek ministra financí Jan Gregor vidí jednoznačnou odpovědnost na straně obou dotčených krajů. V radě, která celý operační program řídí, totiž sedí pouze zástupci Ústeckého a Karlovarského kraje. Platit ale odmítají, kraje prý zákon neporušily. „Veškeré finanční náhrady by měla hradit Česká republika,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí ale vzkazuje: pokud kraje odmítnout zaplatit pokutu, až ji Evropská unie přesně vyčíslí, nedostane severozápad už žádné další peníze na dotace. „Znovuobnovení čerpání prostředků regionálního operačního programu Severozápad závisí především na aktivitě jednotlivých krajů,“ prohlásil Gregor.