Vítkovická nemocnice odnaučuje rodičky kouřit pomocí žvýkaček

Ostrava - Asi patnáct procent těhotných a kojících žen v Česku kouří. S tím jsou spojena mnohá rizika, těžké kuřačky například rodí v průměru o půl kila menší děti než nekuřačky. Ve vítkovické nemocnici v Ostravě se snaží nastávající a čerstvé maminky tento zlozvyk odnaučit. Jako první v republice nabízejí kuřačkám nikotinové žvýkačky.

Nikotinovými žvýkačkami lékaři tlumí abstinenční příznaky kuřaček, jako je nervozita nebo nespavost. Tyto potíže se z matky přenášejí i na dítě. „Děti těch maminek, které se rozhodnou pro žvýkačky, jsou klidnější,“ potvrzuje účinnost žvýkačkové terapie sestra z novorozeneckého oddělení Andrea Vodáková. 

Program, který má za cíl odnaučit čerstvé maminky kouřit úplně, funguje ve vítkovické nemocnici asi čtyři měsíce. Lékaři ženám pomáhají dál i po propuštění z nemocnice.

V České republice se loni narodilo bezmála 110 tisíc dětí. Asi 15 tisíc z nich porodily ženy, které v těhotenství kouřily. Tyto děti mají v průměru o 450 gramů nižší porodní hmotnost. „Děti kuřaček se obecně rodí dříve, jsou menší a samozřejmě trpí častěji respiračními onemocněními,“ říká primář dětského oddělení Jan Boženský. Ročně se v Česku vyskytne také deset až dvanáct případů syndromu náhlého úmrtí kojence. V devadesáti procentech jsou to právě děti kuřaček.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)