Letecká přehlídka CIAF zřejmě rekordní, dorazilo přes 50 tisíc diváků

Hradec Králové – Letošní 19. ročník letecké přehlídky CIAF měl podle prvních odhadů rekordní návštěvnost. Za oba víkendové dny zavítalo na hradecké letiště přes 53 tisíc diváků, uvedl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba. Loni přišlo zhruba o tři tisíce lidí méně. „Určitě to byla nejvyšší návštěvnost od té doby, co se CIAF vrátil do Hradce. Podařilo se nám sestavit velmi zajímavou show, kde jinde mohou u nás lidé vidět šest akrobatických skupin?“ uvedl Otruba.

Návštěvníci mohli po oba dva dny sledovat tři desítky leteckých vystoupení, zastoupeno bylo 12 států. Nechyběla chorvatská akrobatická skupina Krila Oluje se sedmi vrtulovými stroji Pilatus nebo stíhačky Mig-15  a bojový vrtulník Cobra z Polska. Divákům se představila i akrobatická skupina Breitling Jet Team z Francie, polský Orlik, Baltic Bees z Lotyšska a slovenští Očovskí bačovia na větroních Blaník. 

Ze současných bojových proudových strojů mohli návštěvníci obdivovat let stíhaček F-16 z Belgie, Mig-29 ze Slovenska a L-159 české armády. Další letouny si pak lidé mohli prohlédnout na zemi. 

Jubilejní 20. ročník by navíc mohl být ještě zajímavější: „Budeme se snažit CIAF stále vylepšovat, po celém světě je mnoho zajímavých leteckých skupin, je z čeho vybírat. Zkusíme pozvat také více vojenských letounů,“ řekl Otruba. 

CIAF se na hradeckém letišti konal do roku 2002. Po odchodu armády z hradeckého letiště se pak pořadatelé rozhodli pro přesun do Brna, jenže tam byl problém skloubit akci s civilním leteckým provozem. Po sedmi letech se tak přehlídka opět vrátila na východ Čech.