Řidič linkového autobusu usnul, vůz se převrátil

Milín (Příbramsko) – Dvanáct cestujících skončilo se zraněními v příbramské nemocnici při vážné nehodě linkového autobusu v Milíně na Příbramsku. Vůz, který mířil na Pečičky, vyjel ze silnice do příkopu a převrátil se. Podle policistů byl příčinou nehody zřejmě mikrospánek řidiče. Většinu zraněných lékaři po ošetření pustli domů. Ženu se zlomenými žebry a chlapce s otřesem mozku si tam ale dál nechávají.

U havarovaného autobusu zasahovali hasiči. Aby mohli vyprostit cestující, museli podle mluvčí Lenky Kostkové odmontovat čelní sklo autobusu. Zraněné lidi včetně dvou dětí potom vynesli a předali zdravotníkům, kteří je pak převezli do nemocnice. V autobusu bylo celkem asi 40 lidí. Po jedenácté hodině začalo vyprošťování samotného autobusu. Zhruba hodinu trvalo, než se jeřábu, který přijel, podařilo autobus zvednout na nohy. Silnice na okraji Milína mohla být otevřena za další hodinu.

Nehoda se stala na silnici třetí třídy z Milína na Pečičky po sedmé hodině ráno u podjezdu rychlostní silnice R4. Havarovaný vůz značky SOR, dopravce Veolia Transport, jel na regionální lince Příbram–Solenice. „Autobus vjel mimo komunikaci, kde je svah, a kvůli tomu se převrátil na bok,“ popsala nehodu policejní mluvčí Monika Schindlová. „Bylo to pravděpodobně vlivem mikrospánku,“ upřesnila. Policii o možné příčině informovali cestující, kteří si před nehodou všimli, že řidič spí. Muže, který seděl za volantem, nyní policisté vyslýchají. Že by byl opilý, mluvčí Schindlová vyloučila. Podle zástupce dopravce byl autobus v dobrém technickém stavu a krátce po prohlídce.

Nehoda autobusu v Milíně
Zdroj: ČT24

Nehod autobusů v posledních letech přibývá. „Oproti loňskému roku jsme bohužel zaznamenali nárůst o dvanáct nehod, stejně tak se zvýšil i počet zraněných, dá se říct o jednu třetinu oproti loňskému roku,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan. Po tragické nehodě v Chorvatsku letos v létě policie zostřila kontroly autobusů. Zjistila, že každý desátý řidič pochybil, nejčastěji právě tím, že nedodržel předepsanou délku odpočinku.