NP Šumava se konečně dočká plánu péče

Vimperk – Po třech letech se Národní park Šumava konečně dočká plánu péče o národní park. Jde o základní dokument, bez něhož nemůže správa parku fungovat ani čerpat dotace. Minulé vedení NP nedokázalo sestavit strategický dokument, který by rada následně schválila. Nový plán péče o NP Šumava by měl začít platit v lednu 2014, pravidla pak bude určovat minimálně dalších deset let.

„Nemyslím, že by to znamenalo rovnou zánik NP Šumava, ale taková situace, kdy NP nemá svůj plán péče, je pro nás naprosto nemyslitelná,“ prohlásil pro ČT ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek o možnosti, že by Šumava fungovala bez plánu péče.

Dosavadní plán měl platit od roku 2000 do roku 2010. Tehdejší vedení parku v konceptu nového zpracování plánu popisovalo neobjektivně situaci na Šumavě, rada parku proto chystaný materiál neschválila a ministerstvo životního prostředí nakonec muselo plán péče prodloužit o další dva roky. Místopředseda rady NP Antonín Schubert míní, že jeho platnost už opravdu nešlo prodlužovat. „Musí se tedy co nejrychleji schválit nový, kvalitní, koncepční dokument,“ dodal.

  • Šumava autor: TJ Lokomotiva Teplice, zdroj: ČT24
  • Šumavský park autor: ČT24, zdroj: ČT24

V novém dokumentu musela správa parku detailně popsat i kalamitní situace, jako například polomy nebo oblasti zasažené kůrovcem. Koncepční plán je zároveň jednou z podmínek pro čerpání dotací na projekty chystané správou národního parku, neřeší jen lesy, bezlesí a vodní toky, ale zabýva se i otázkou návštěvníků Šumavy.

NP Šumava chystá nový plán péče (zdroj: ČT24)