Nejvýše položená škola se šesti žáky přišla o dotace

Malá Úpa - Asi nejmenší a vůbec nejvýše položená základní škola v Česku stojí v krkonošské Malé Úpě. Navštěvuje ji jen šest dětí. Letos poprvé se však roubená škola, zasazená v krajině, bude muset obejít bez dotací z krajského úřadu. Ten jí dříve nízký počet žáků kompenzoval. Pokud si místní budou chtít roubenou školu udržet, bude muset radnice financovat provoz ze svého.

Dva prvňáci, tři třeťáci a jeden čtvrťák – takové je obsazení asi vůbec nejmenší a zároveň nejvýše položené (1050 m. n. m.) základní školy v Česku. Několikrát jí hrozilo zavření. Zatím ale přečkala všechny reformy. Letošní rok však bude zlomový, celý provoz bude muset platit radnice ze svého. „Obec má schválený rozpočet na příspěvek škole 600 tisíc korun, tolik i zhruba dává a dělá to tak zhruba 6-7 procent rozpočtu,“ uvedl účetní Michal Voříšek z obecního úřadu v Malé Úpě.

Kdyby základní škola v Malé Úpě nebyla, děti by musely až do Maršova, který je vzdálený 15 kilometrů. O školu se se vším všudy stará ředitelka Alice Hůlková. Je zároveň i učitelkou, hospodářkou a družinářkou v jednom. „Líbí se mi na tom, že děti k vám mají osobní vztah, mají ohromnou schopnost samostatně pracovat a vnímat rychle pokyny učitele,“ uvedla Hůlková. Budoucnost školy vidí všichni optimisticky. Už příští rok by tu dokonce mohli mít o dvě děti víc.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)