Karviná chce lepší ovzduší, zakáže pálení listí

Karviná - V Karviné začne od středy platit nová vyhláška, která zakazuje na území města pálení listí a dalšího rostlinného materiálu. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Obdobné nařízení od letošního května platí i v Bohumíně na Karvinsku. Obě města vyhlášky přijala kvůli špatné kvalitě ovzduší.

Podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové je pálení listí zakázáno celoročně. Na dodržování vyhlášky bude dohlížet magistrát a městská policie. Za její porušení hrozí fyzické osobě pokuta až 30 tisíc korun, u právnické osoby až 200 tisíc korun. „Děláme maximum toho, co můžeme, abychom sami také vylepšili ovzduší ve městě. Zákaz pálení listí je dalším krokem, obzvlášť od podzimu do jara,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel.  

Pro obyvatele Karviné město podle Hanzela zajišťuje v sezoně bezplatný odvoz bioodpadů. Od prosince do února mohou lidé tyto odpady přivézt také zadarmo do sběrného dvora technických služeb. „Firmy si pak mohou vybrat kompostárnu, kam tyto odpady dovezou. Bohužel se stávalo, že si lidé stěžovali na sousedy, kteří bioodpad pálí. Tomu chceme nyní zabránit,“ uvedl Hanzel.  

Město reguluje také provoz tepláren

„Máme vlastní regulační řád pro jednu z karvinských tepláren a její provoz omezujeme v době smogu. Další regulace stanoví krajské předpisy a platí pro všechny ostatní znečišťovatele ve městě,“ dodal Hanzel.

Novou možnost ze zákona o ovzduší, vyhlášení nízkoemisní zóny, však podle Hanzela město využít nemůže. Karviná totiž stále nemá obchvat. Čeká na něj už 20 let. Jediná silnice vhodná pro tranzit vede centrem města. „Kdybychom na ní zakázali provoz starších aut, způsobili bychom kolaps dopravy a zatížili bychom okolní obce, a to není řešení. Řešením je jen obchvat,“ dodal primátor.