Věznice ve Světlé má vězeňkyň až na půdu

Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou se díky půdní vestavbě zvýšila kapacita o 80 lůžek na 740. Problém s přeplněností nápravného zařízení řeší rozšíření o půdní prostory pouze částečně. Podle mluvčí věznice Evy Hodné ji totiž obývá kolem 820 odsouzených.

„Přestavba půdních prostor byla výrazně levnější než budování nových ubytoven. Proto velmi oceňuji úsilí vězeňské služby při hledání úsporných a efektivních způsobů řešení naplněnosti věznic,“ prohlásil při návštěvě ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Rekonstrukce půdního prostoru trvala čtyři měsíce a přišla na 13,2 milionu korun, které plně uhradila Vězeňská služba ČR. V areálu věznice už podle mluvčí za současného stavu bez stavby nového objektu není možné počet lůžek dále zvýšit.

Půdní prostory vznikly na původně plochých střechách při celkové rekonstrukci věznice v letech 2003 a 2004. Sedlové střechy tehdy získaly čtyři objekty. Na dvou z nich byly půdní prostory využity pro ubytování odsouzených ihned, o zbývajících dvou bylo rozhodnuto v polovině minulého roku.

Náměstek generálního ředitele Vězeňské služby ČR Marian Prokeš:

„Současná naplněnost věznic v Česku dosahuje 114 procent. Počet vězněných osob se pohybuje kolem 23 200.“

Věznice ve Světlé nad Sázavou byla zřízena v roce 2000 z bývalé školy v přírodě. Areál byl v následujících šesti letech rekonstruován za 220 milionů korun. Ve věznici s ostrahou jsou i specializovaná oddělení, například pro mladistvé ženy nebo matky s dětmi. Nové ubytovací kapacity by měly přibývat i v dalších věznicích. Podle náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka se bude už v říjnu otevírat nová ubytovna pro 300 odsouzených mužů ve věznici v Rapoticích na Třebíčsku. „Na severní Moravě ve Vyšních Lhotách vznikne jako pobočka věznice Heřmanice nový objekt pro 500 mužů, v Poštorné u Břeclavi bude otevřena nová mužská věznice s 200 místy,“ řekl Volák. S platností novely trestního řádu, která zvětšuje možnosti udílení alternativních trestů i domácího vězení, by podle něj nové kapacity měly být dostačující.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)