Benátecká firma narazila, místní nechtějí použití naftalenu

Benátky nad Jizerou – Obyvatelé středočeských Benátek nad Jizerou začali protestovat proti záměru místní firmy Carborundum. Strojírenský podnik hodlá přejít na novou technologii výroby, při které chce využívat naftalen. Nejen místní, ale i ekologické sdružení Arnika se ale obávají dopadů na krajinu. Karcinogenní látka by prý mohla ohrožovat hlavně vodní zdroje. Firma tvrdí, že nová technologie bude pod přísnou kontrolou. Jestli na ni vůbec dojde, nakonec rozhodne krajský úřad.

Strojírenská firma Carborundum Electrite je spojená s Benátkami nad Jizerou už 120 let. Nyní se ale místní pustili s vedením závodu do boje. Vadí jim plánované využívání naftalenu. „Máme strach, že by mohla škodlivá látka uniknout buď do vody, do podzemních vod nebo do ovzduší,“ uvedl mluvčí iniciativy Jan Vitoušek.  

Vedení podniku se ale v plánovaných změnách výroby není schopno použití naftalenu vyhnout. Firma se chce zaměřit na zákazníky žádané porézní kotouče, jejich výroba se ale prozatím bez nebezpečné látky neobejde. „Je taky nebezpečná pro vodní organismy, což v případě Benátek je problém z toho důvodu, že daný závod se nachází v záplavovém území,“ zmínil mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Pavel Richter, ředitel Carborundum Electrite:

„Všechny podmínky jsou velice přísné, určuje je platná česká legislativa a my jako výrobce budeme všechny tyto podmínky a limity dodržovat.“

Nová technologie se netěší přízni ani u městských zastupitelů. Když poprvé hlasovali proti záměru, firma zorganizovala návštěvu mateřského závodu v Rakousku, kde se naftalen při výrobě už používá. „Co se týče venkovního prostředí, tak jsem ten zápach nevnímal, ale pak jsme jeli do obchodního centra a tam jsem bohužel ten zápach ucítil,“ přiznal tehdy starosta Jaroslav Král.

Zastupitelé posléze hlasovali, jestli povolit alespoň roční zkušební provoz. Ani tento návrh ale podporu nakonec nezískal o jeden hlas. Zda podpořit podnikání, nebo životní prostředí, budou ještě řešit úředníci ze Středočeského kraje. Právě ti nakonec v procesu EIA rozhodnou, jestli nová výroba dostane zelenou.

Benátky nad Jizerou nesouhlasí s použitím naflalenu v místní firmě (zdroj: ČT24)