Smíchovské květináče se budou stěhovat

Praha – Z některých smíchovských ulic zmizí velké květináče, které nechala nedávno dosadit radnice Prahy 5. Zastupitelstvu to během jednání řekl radní Jaroslav Nedvěd. Květináče, které část obyvatel kritizuje, zmizí z míst, kde lidem vadí nejvíce – například z Hořejšího nábřeží. Rozmístění květináčů zdůvodnila radnice snahou zlepšit životní prostředí.

Odstranění květináčů z míst, kde lidem velice vadily, radnice Prahy 5 zprvu odmítala. Obvodní úřad tvrdil, že tomu brání přesné požadavky uvedené v žádosti o dotaci z EU. Po jednání se Státním fondem životního prostředí se však situace změnila. „V pátek jsme obdrželi vyjádření, které nám umožní přesunout květníky na vhodnější místa tak, aby splnily účel snížení imisí a zároveň nepřekážely občanům i návštěvníkům Prahy 5. Městská část nepřijde o dotaci a obyvatelé se dočkají nové podoby projektu, než jaká vznikla za minulého vedení radnice,“ uvedl radní Nedvěd. Náklady na přesun uhradí dodavatelská firma.

Květináče se staly terčem kritiky zejména proto, že představují bariéry a omezují průchod. Strana zelených dokonce svolala proti květináčům demonstraci a zpochybnila slibované účinky zeleně.

Praha 5 začala rozmisťovat rozlehlé květináče ve smíchovských ulicích na začátku prázdnin. Objevují se zejména v rušných ulicích, kde jezdí hodně automobilů. Celkem by mělo být v ulicích městské části téměř 250 květináčů. Růst v nich mají stromky a keře. Městská část na akci dostala 16 milionů korun z EU, dalších 1,5 milionu korun doplatí ze svého.