Chrudim další linku na čištění tekutého odpadu odmítá

Chrudim – Žádost společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, aby mohla v areálu městské čističky instalovat linku na likvidaci tekutých odpadů a odpadních vod, město Chrudim odmítlo. Starosta Petr Řezníček (SNK ED) označil případnou instalaci za nevýhodnou pro město. Obavy v řadách vedení města budily rovněž ekologické dopady a zvýšení dopravní zátěže.

„Z vlastní Chrudimi by množství čištěných odpadů bylo minimální. Stali bychom se de facto čistírnou pro většinu Pardubického a část Královéhradeckého a Středočeského kraje,“ uvedl starosta. Ani finanční nabídka firmy radnici nezaujala, pohybovala se kolem půl milionu korun ročně. Nevznikl by ani větší počet pracovních míst.

„Nepodávali jsme k tomuto projektu žádnou žádost, jednalo se pouze o předběžný názor budoucího partnera pro takový projekt,“ uvedla mluvčí firmy AVE CZ Jana Vondráková. Společnost chtěla v Chrudimi odstraňovat asi 40 tun odpadů denně, což představuje čtyři až sedm nákladních cisternových aut. Linka by zpracovávala například palivy a oleji kontaminované kapaliny z odlučovačů na čerpacích stanicích, chemikálie využívané v kadeřnictvích a další znečištěné tekutiny z průmyslových a živnostenských provozů. Předčištěné zbytky by likvidovala městská čistírna odpadních vod. Město se také obávalo přílišného zvýšení dopravní zátěže.

Česko-rakouská společnost AVE CZ odpadové hospodářství vlastní v Pardubickém kraji uzavřenou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic. Již několik let se snaží ji nechat modernizovat a znovu zprovoznit, kvůli odporu měst, obcí i veřejnosti zatím neúspěšně. Spřízněná firma AVE Nasavrky provozuje skládku komunálního odpadu u Nasavrk na Chrudimsku. I proti jejímu rozšíření se postavila tamní občanská sdružení.

Reportáž Erika Knajfla o čističce v Chrudimi (zdroj: ČT24)