Asijská tržnice v Kraslicích končí

Karlovy Vary - Obří asijské tržnice v blízkosti německých hranic začínají mít problémy. Klesají jim tržby a ubývá zákazníků. Život trhovcům taky znepříjemňují neustálé kontroly celníků. Do konce roku kvůli tomu patrně skončí tržnice v Kraslicích na Sokolovsku. Rozhodli se tak sami provozovatelé, protože jim docházejí peníze na nájem.

V devadesátých letech byla asijská tržnice v Kraslicích těsně u hranic s Německem jednou z prvních a největších. Do konce letošního roku tu ale nebude jediný stánek. Radní totiž trhovcům vypověděli nájemní smlouvu. „Již ten samotný způsob prodeje je velmi primitivní, celková kultura toho typu prodeje je něco překonaného a už to prostě nechceme,“ zdůvodňuje důvody výpovědi nájemní smlouvy místostarosta Kraslic Otakar Mika. 

Tržnici letos v dubnu navíc zachvátil velký požár. Kontroly před ním i po něm odhalily neustálé porušování bezpečnostní předpisů. „Každá tržnice, kterou jsme kontrolovali, představuje obrovské riziko. Našli jsme vždy řadu nedostatků, nejčastěji to byla nesprávně provedená elektroinstalace,“ říká mluvčí HZS Karlovarského kraje Martin Kasal.  

O ukončení nájemní smlouvy s kraslickou radnicí, na jejíž pozemcích tržnice stojí, přitom požádali samotní provozovatelé. O tom, co bude po Novém roce s desítkami trhovců, ale nikdo mluvit nechtěl. „Klesají jim tržby, nejezdí sem tolik zákazníků, kupní síla saské strany není kupní síla bavorské strany,“ dodává Otakar Mika. 

Naopak asijská tržnice Svatý kříž u Chebu prosperuje. Zákazníků z bývalé západní části Německa je stále dost. Šéfové soukromé tržnice přesto odhadují, že i tady do dvou nebo tří let trhovce čekají ekonomické problémy. Neprodají toho tolik a mění se i sortiment nelegálního zboží. „V posledních letech se zde prudce zvýšila nabídka prodeje drog,“ připomíná mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová.  

Nejčastěji jde o marihuanu a pervitin. Pro drogy si na české tržnice jezdí hlavně mladí Němci.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)