Karlovarský kraj se bojí o 50 milionů za kardiocentrum

Karlovy Vary – Nejenom s evropskými, ale i se státními dotacemi má nyní potíže Karlovarský kraj. Ministerstvo zdravotnictví mu nechce posyktnout slíbených 50 milionů korun na nákup přístrojů pro kardiocentrum. Kraj podle státního úřadu peníze nedostane, dokud se nevyjasní okolnosti nákupu. Tím se zabývá protikorupční policie.

Nákup speciálních přístrojů pro karlovarské kardiocentrum předfinancoval kraj, který se teď bojí, že peníze už neuvidí. Zakázku prověřují policisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality a stát váhá s vyplacením slíbené dotace. „Trestní oznámení bylo podáno už podruhé, poprvé se to odložilo,“ podotkl karlovarský hejtman Josef Novotný.

Kromě policistů prověřují nákup také ministerští úředníci. „Odbor evropských fondů ministerstva zdravotnictví prověřuje a kontroluje nákladovost celého projektu. V případě, že shledá, že vše bylo v pořádku, tak platbu uvolní,“ slíbil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vladimír Sršeň. Podle ředitele nemocnice Luďka Nečesaného ovšem proběhly již dříve úřední kontroly, které nic neodhalily. Okolnosti nákupu však ředitel Nečesaný nezná, protože ho připravovalo bývalé vedení.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Vše se může táhnout ještě dlouho. Podle mluvčí karlovarské krajské nemocnice Barbory Silné požádalo ministerstvo o ukončení projektu a termín proplacení ke 30. červnu 2013. Hejtman Novotný se obává, že svých 50 milionů korun už kraj neuvidí. „Pokud to znovu odloží a znovu to někdo podá, tak se peněz nikdy nemusíme dočkat,“ poznamenal.

Karlovarský kraj se v posledních měsících musí vypořádat s pozastavením přísunu evropských peněz na projekty, které měl Brusel dotovat. Region spadá do ROPu Severozápad, kde je pozastaveno financování kvůli nejasnostem ohledně způsobu přidělování zakázek. Krajům ROPu Severozápad navíc hrozí, že budou muset vracet některé již vyplacené dotace.