Spor o čištění splašků ve Dvoře Králové vyřešen

Turnov - Hrozba splašků v Labi ve Dvoře Králové po dnešku zřejmě pominula. Město se totiž dohodlo s provozovatelem tamní čističky a začalo mu za čištění vody platit. Poslední čtyři měsíce radnice posílala peníze do soudní úschovy, protože nebylo jasné, kdo na ně má nárok.

První kolo sporů o královédvorskou čističku skončilo podpisem dohody. Hned zítra pošle radnice peníze na účet provozovatele, kterým je společnost Litave. „Je to zásadní obrat, mohlo k tomu dojít již dřív. Jsme rádi, že město pochopilo, že bude vhodné platit přímo nám,“ komentuje rozhodnutí radnice jednatel Litave s. r. o. David Horák. 

Litave od května čistila vodu zadarmo. Peníze si totiž nárokoval i minulý provozovatel čističky, a tak Dvůr Králové raději posílal peníze za čištění vody do soudní úschovy. „Máme spoustu dodavatelů, kterým musíme platit. Je to dodavatel elektrické energie, musíme platit zaměstnancům. Nedovedu si představit, jak by mohla čistírna bez lidí i dodavatelů fungovat,“ upozorňuje David Horák. 

Soud sice začátkem září záměrné vypnutí čističky zakázal, bez elektřiny by ale zařízení vydrželo v chodu nejvýš dvanáct hodin. Zastupitelstvo nakonec dohodu schválilo. Spory ale pokračují o to, zda město platí za čištění vod dost, nebo málo. Radnice platí 1 673 000 korun měsíčně, provozovatel však chce dvakrát tolik. „Město stále čeká od firmy Litave kalkulaci. Pokud bude kalkulace v souladu s právními předpisy, potom bude město hradit částku, která bude vykalkulována,“ slibuje starostka Dvora Králové nad Labem Edita Vaňková. 

Bývalý provozovatel čističky, firma WWTP, navíc po radnici stále požaduje doplatit asi sto dvacet milionů korun.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)