Úřady práce začnou přispívat na veřejnou službu

Karlovy Vary - Úřady práce začnou přispívat na nezaměstnané, které vykonávají takzvanou veřejnou službu. Na jednání se starosty v Karlových Varech o tom vůbec poprvé informovalo centrální vedení Úřadů práce. Veškeré náklady na zajištění veřejných prací musí zatím hradit obce.

Třeba okolí Teplé a Horního Slavkova patří k lokalitám s vysokou nezaměstnaností v regionu. Práci tu nemá více než 12 procent lidí, radnice jim nabízí desítky míst ve veřejné službě. „Každého, kdo u nás vykoná veřejnou službu ve výši 140 hodin a osvědčí se, překlápíme na veřejně prospěšné práce,“ přiblížila praxi starostka Teplé Jana Čížková (Nez.)

Podle státu slouží veřejná služba k udržení pracovních návyků, ti, kdo ji vykonávají, také dostanou i vyšší podporu v nezaměstnanosti. Přesto se lidem mnohde pracovat nechce. „V současné době máme záměstnáno okolo dvaceti, z toho jich tři čtvrtě, to znamená 17, je na pracovní neschopnosti,“ tvrdí hornoslavkovská starostka Jana Vildumetzová (ODS).

Úřad práce si ale zavedení veřejné služby pochvaluje. Od ledna se do ní v Česku zapojilo přes 40 tisíc nezaměstnaných, za pololetí roku 2012 měly vykonat téměř 4 miliony hodin. Nejčastěji úřady využívají nezaměstnané na úklid města, na drobné práce nebo třeba stěhování. Náklady šly podle starostek dosud na vrub obecních pokladen, a především menší obce výkon veřejné služby administrativně zatěžoval.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Úřad práce chce nově náklady na veřejnou službu částečně dorovnávat. „Jedná se především o dopravné, základní podmínky pracovní, jako je třeba pitný režim nebo nějakou svačinu, pracovní pomůcky,“ uvedl náměstek generálního ředitele ÚP Martin Žárský. Podle odhadů by příspěvek na každého nezaměstnaného ve veřejné službě mohl být 200 až 300 korun měsíčně.