Kritizovaný obchvat možná Dívčice přetrasují, rozhodne referendum

Dívčice (Českobudějovicko) – Navržená trasa obchvatu, který má odvést tranzitní dopravu – zejména kamiony – z Dívčic a Novosedel na Českobudějovicku, se vůbec nelíbí obyvatelům nedalekého Zbudova. Poukazují, že se jim prudce zhorší životní prostředí, z obce uprostřed Zbudovských blat se stane místo obležené z jedné strany kamiony na obchvatu a přilehlou průmyslovou zónou a z druhé strany již stojící fotovoltaickou elektrárnou. Radnice Dívčic, pod kterou Zbudov spadá, však už zanesla trasu do územního plánu. Kvůli hlasité kritice však připravila referendum, které může situaci ještě změnit.

Zbudovští tvrdí, že vůbec netušili, že dívčická radnice s obchvatem, který jim přivede za humna nákladní dopravu, a přilehlou průmyslovou zónou už napevno počítá. Schválení změny územního plánu je překvapilo. „Jeden měsíc se o věci mluvilo 'asi' a 'výhledově' a druhý měsíc se zvedala ruka pro,“ popsal Vlastimil Kostečka, který zorganizoval petici za znovuotevření územního plánu.

Podle dívčické starostky Milady Pokorné byla diskuse o trase obchvatu dostatečná. „Dokonce kvůli tomu bylo svoláno sezení do Zbudova. Někteří byli proti, ale písemnou námitku nikdo nepodal,“ řekla. Námitky přišly až po schválení územního plánu, radnice je obratem zamítla – právě proto, že už byla změna schválena.

Obyvatelům Zbudova se především nelíbí, že průmyslová zóna s obchvatem zohyzdí okolí obce v době, kdy již na druhé straně stojí sluneční elektrárna. „Blata jsou pojem a přírodní rarita,“ poukázal Vlastimil Kostečka.

Zbudovští nakonec dosáhli svého – alespoň zčásti. Radnice sice obchvat nepřetrasovala, ale připustila, že by se územním plánem ještě mohla zabývat. Zda se tak stane, rozhodnou lidé v referendu. „Jestli se obyvatelé vysloví pro zrušení průmyslové zóny a obchvatu, tak se to z územního plánu vyndá,“ slíbila starostka Pokorná. Referendum proběhne souběžně s krajskými volbami, tedy druhý víkend v říjnu.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)