Na rušné tanvaldské nádraží pojedou pouze autobusy

Tanvald – Na dva měsíce se tanvaldské nádraží promění v autobusovou stanici. Železniční trati v okolí Tanvaldu bude Správa železniční dopravní cesty postupně uzavírat kvůli údržbě, která by měla zajistit, že v zimě nebudou provoz příliš často přerušovat mimořádné události jako stromy padlé přes trať. Současně začne příprava dlouho očekávané rekonstrukce kolejí mezi Tanvaldem a Libercem.

Z Tanvaldu nepojedou od 17. září do 13. října vlaky do Železného Brodu a v pracovním týdnu od 17. září ani do Harrachova (do 3. října potom budou jezdit jen do Kořenova). Poté bude od 9. října do 2. listopadu uzavřena i trať na Liberec. Zatímco tato výluka bude nepřetržitá, zbylá omezení se budou týkat pouze části dne, obvykle od 8 do 18 hodin.

Výluka na liberecké trati se bude týkat úseku Tanvald–Smržovka. Na trati, která je ve špatném stavu, vymění SŽDC staré dřevěné pražce za nové betonové a ocelové. Naplánována je rekonstrukce i v dalších úsecích, později vymění správa i kolejnice. „Cílem je postupně v celé trati nahradit stávající dožívající železniční svršek na dřevěných pražcích za svršek na pražcích typu Y, který umožňuje zřízení bezstykové koleje v obloucích o malých poloměrech,“ shrnul mluvčí SŽDC Pavel Halla. Celková rekonstrukce trati za 890 milionů je naplánována na příští rok.

Údržbou okolí tratí na Železný Brod a Harrachov se chce železniční správa vyhnout opakování loňských problémů. Odstraní stromy, které by mohly v zimě způsobit nehody vlaků. Loni byl na obou tratích v zimě kvůli padlým stromům přerušen provoz.

Výluky na tratích v okolí Železného Brodu a Tanvaldu

  • Tanvald–Železný Brod: 17.–21. září a 24. září–8. října v čase 8:20–19:10
  • Tanvald–Velké Hamry: 9.–13. října v čase 8:00–18:00
  • Tanvald–Harrachov: 17.–21. září v čase 8:10–18:30
  • Kořenov–Harrachov: 22.–27. září a 30. žáří–3. října v čase 8:10–18:30
  • Tanvald–Smržovka: 9. října–2. listopadu