Otazník nad Komunitním centrem v Ostravě

Ostrava – Městu Ostrava hrozí, že přijde o desítky milionů z evropských dotací. Z evropských peněz totiž z velké části žije Komunitní centrum, které mělo být už měsíc otevřené, ale dělníci jsou stále na místě. Město tak zřejmě požádá o prodloužení termínu dokončení. Stavební firma ovšem tvrdí, že objekt nabídne k převzetí nejpozději 20. října.

Duhový dům je název stavby, která měla být hotová již v červenci a měla sloužit handicapovaným. Její dokončení však nabralo zpoždění. Nyní je také ohrožená její kolaudace. Město tak může přijít o zhruba osmdesátimilionovou evropskou dotaci. Stavební firma však tvrdí, že Duhový dům předá nejpozději do 20. října. Podle Aleše Kramného ze společnosti Alpine Bau je příčinou zpoždění špatně zpracovaný projekt, což je důvodem některých technických závad budovy. „S jistotou lze konstatovat, že prapůvodní příčnou nynějších problémů je hrubé podcenění projektové přípravy stavby,“ vysvětluje zpoždění prokurista společnosti Alpine Bau Aleš Kramný. „To prvořadé teď je, aby kvalita stavby odpovídala projektové dokumentaci a požadavkům, které jsou na ni kladeny. Bez toho stavbu nepřevezmeme,“ říká ostravský primátor Petr Kajnar.      

Město může problémům s odebráním dotace předejít prodloužením termínu dokončení. S Úřadem regionální rady průběžně jedná. „Z jednání s městem vyplynulo, že pokud město zažádá o prodloužení do března nebo dubna, my to akceptujeme,“ vysvětluje postoj rady její mluvčí Michal Sobek. 

V Moravskoslezském kraji je Duhový dům největším projektem v oblasti sociálních služeb, který je hrazený z evropských peněz. Domov v něm najde osmnáct těžce handicapovaných lidí. Dalších čtyřiapadesát by sem pak mělo denně docházet.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)