Ondřejovskému „dvoumetru“ je pětačtyřicet

Praha – Největší dalekohled v Česku se nachází na Ondřejovské hvězdárně. Právě letos je mu pětačtyřicet let. Ondřejovský dvoumetr, jak se mu říká, za tu dobu objevil celou řadu dvojhvězd a pomohl i při zkoumání tzv. hvězdných závojů. K narozeninám dostal nové jméno: Perkův dalekohled.

Luboš Perek zasvětil celý svůj život vesmíru. V 60. letech se stal hlavním iniciátorem stavby dvoumetrového teleskopu. Tenkrát vyšel na padesát milionů korun. Dnes třiadevadesátiletý astronom vzpomíná na začátky svého projektu. „To místo jsme vybrali tak, aby bylo chráněno před světlem, zejména před světlem Prahy,“ upozorňuje astronom Perek na jedno z kritérií volby. 

Kdysi mu dal život, teď nese dalekohled i jeho jméno. I když už existují modernější teleskopy, jejich pozorovací čas je drahý. A tak se má čtyřiaosmdesátitunový kolos pořád co otáčet. „Dalekohled pořizuje spektra hvězd a hlavním výsledkem studií je objev mnoha dvojhvězd, které poskytují základní informace o hvězdách v blízkém i dalekém vesmíru,“ vysvětluje astronom Pavel Koubský z Astronomického ústavu AV ČR. 

Do Ondřejovské hvězdárny pozve ČT24 diváky v rámci pořadu Hyde Park Civilizace. O vesmíru toho ale zazní mnohem víc. Ve studiu bude astrofyzik Jiří Grygar.

Reportáž Veroniky Kvakové (zdroj: ČT24)