Na Šumavě se kácí o sto šest

Kvilda - Správa šumavského parku začala kácet suché stromy podél cest v prvních zónách. Prý kvůli bezpečí turistů. Do konce září chtějí lesníci takto pořezat zhruba tři tisíce stromů. Nebezpečné stromy podél cest v bezzásahových zónách vytipovala správa parku v oblastech kolem Kvildy, Srní nebo Prášil.

Do konce září se pokácí tisíce stromů

„Suché stromy podél turistických cest vytipovali naši lesníci. Jde přibližně o 3 000 stromů a s prací budeme hotovi do konce září,“ říká Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.

Kvůli dodržení termínu musí lesníci těžit i o víkendu a bez ohledu na počasí. Při horším počasí se pokácí 60 až 80 stromů. Kácení navíc dělníci provádí tzv. Bavorskou metodou, která je levnější než korunková. Tu dříve uplatnili poblíž pramenů Vltavy.

Turisté zákaz mnohdy nerespektují

Během kácení musí návštěvníci počítat s uzavřením některých turistických cest. Spousta z nich ovšem zákaz vstupu do těchto lokalit nerespektuje. Třebaže správa parku rozmístila na turistické stezky cedule a cesty zahradila páskou, někteří sem neváhají vjet ani na kole.

„Tady hrozí nebezpečí při tom kácení. Protože ty souše jsou nestabilní. A vidíte, že se může stát, že se zlomí v půlce, a může dojít ke zranění,“ doplňuje Miroslav Havlíček, pěstební technik Správy NP Šumava.

Na území šumavského parku se suché stromy podél turistických cest kácí od roku 2005. Rok předtím totiž zabil uschlý smrk zlikvidovaný kůrovcem turistku na naučné stezce směrem na Boubín.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)