Z cihelny vzniklo netradiční muzeum

Pardubice - Bez milionových investic a jen díky nadšení místních zachránili v Rosicích na Chrudimsku bývalou cihelnu. Někdejší pece teď nahradily výtvory amatérských i profesionálních umělců. Originální výstavní prostory zároveň ukazují, jak se žilo na venkově.

Nebýt nápadu a nadšení místních lidí, stará cihelna v Rosicích by možná už dávno nestála. Zvenku nenápadná budova v sobě ukrývá svět fantazie. „Tohle už dneska nikdo nepostaví. To jsou interiéry k nezaplacení,“ konstatuje zakladatel galerie Josef Hromek.  

Dřív se tu vyráběly cihly. Z někdejší provozovny je teď venkovská galerie. „Nestojí za tím miliony, ale obrovská práce a nadšení jedné rodiny z Rosic,“ upozorňuje starosta Rosic Luboš Netolický. „Lidi byli hned po otevření cihelny úplně nadšení,“ dodává zakladatelka galerie Miloslava Hromková.  

Dva výstavní okruhy zaplnily práce regionálních umělců i vzácné sběratelské exponáty. Jak se dřív žilo, co používali sedláci, ševci, řezníci nebo truhláři. To všechno můžou návštěvníci vidět v horní části cihelny. „Nic nerestaurujeme, my to ošetříme a necháme ve stavu, jako když pluh vyjel z pole,“ prozrazuje Josef Hromek. „Díváme se zde na věci, které má například i moje babička doma. Tento kočárek pro panenky jsem měla jako malá,“ říká jedna z návštěvnic galerie. 

Oslovit lidi, kteří se věnují malování, výrobě dřevěných hraček nebo květinovým vazbám nebylo těžké. „Opravdu to je úžasné. Překvapilo mě, kolik sem přišlo lidí,“ chválí netradiční prostory chrudimský malíř Luboš Frídl. „Je zajímavé, co s tím tady udělali. Líbí se mi to i s tím muzeem,“ přitakává autorka pletených prací z papíru Lenka Šimková. 

S přibývajícími exponáty v bývalé cihelně vznikají stále nové výstavní prostory. Další vernisáž správce galerie plánuje už na jaro.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)