Rakovník zahltila auta, pražsko-karlovarská silnice je uzavřena

Rakovník – Dvouměsíční uzavírka začala na silnici I/6 mezi Krupou a Kněževsí. Doprava ze spojnice Prahy a Karlových Varů proto zahltila objízdnou trasu, kde leží městys Kněževes a město Rakovník. Silničáři zatím opraví most u Krupé a zrekonstruují vozovku u kněževeské křižovatky.

Ranní záplava aut dala Rakovnickým vědět, jak budou žít více než dva příští měsíce. Provoz ve městě byl v ranní špičce značně zahustěn. Podle starosty Zdeňka Nejdla se počet aut, která městem projíždějí, zněkolikanásobil. „Může to být až tři tisíce těžkých náklaďáků nad patnáct tun denně,“ poukázal. Největší zátěž přitom město očekává až odpoledne. Podle starosty Nejdla je pro obyvatele Rakovníka nejjistější cestovat po městě pěšky. Auta, ale i městská hromadná doprava se kvůli ucpanému průtahu zpožďují.

Středočeští silničáři, kteří o trase objížďky rozhodli, oznámili starostovi, že neexistuje žádná reálná alternativa k odklonění dopravy přes Rakovník. „Jediná šance je přes městys Kněževes a přes Rakovník,“ shrnul starosta Nejdl. Jediná možnost podle něj je cestovat z Prahy do Karlových Varů přes Louny po silnici I/7. Ředitelství silnic a dálnic přislíbilo městu alespoň drobnou satisfakci v podobě eventuální opravy silnic, které by byly kvůli intenzivní dopravě na objížďce poškozeny.

Uzavírka silnice I/6 je obousměrná. Objízdná trasa je vyhlášena po komunikacích II/237 z Nového Strašecí do Rakovníka a II/227 přes Kněževes zpět na silnici I/6, resp. opačně. Alternativou může být odbočit ze státní silnice až v Krupé a pokračovat po silnici II/229 přes Lišany do Rakovníka. Práce na státní silnici potrvají až do 23. listopadu. ŘSD je přesvědčeno, že všechny práce stihne v termínu a nebude nutné uzavírku prodlužovat.