Porušení vyhlášené prohibice se počítají v desítkách

Brno - Kontroloři krajské hygienické stanice odhalili během víkendu porušení zákazu prodeje alkoholu celkem ve 14 případech na jižní Moravě z celkových 500 zkontrolovaných stánků a restaurací. Prodejci alkohol s 20 a více procenty i přes zákaz prodávali nebo nabízeli, ve většině případů se jednalo o klasické hospody. Provozovny nejčastěji porušily zákaz v Brně. Podle slov policejního prezidenta Martina Červíčka proběhlo o víkendu celkem na 49 tisíc kontrol dodržování vyhlášeného zákazu, jeho porušení odhalily v 65 případech.

Krajská hygienická stanice se všemi zahájí správní řízení. „Pokud půjdeme na přestupek, je to až deset tisíc, pokud bychom šli na porušení zákona o ochraně zdraví, jde to až do dvou milionů,“ upřesnil k postihům ředitel krajské hygieny Jan Mareček. Během řízení se zohlední to, zda k porušení zákazu došlo těsně po vyhlášení částečné prohibice, nebo až několik dní poté. Hygienici pokračují v kontrolách, obchody, stánky a restaurace obcházejí také inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, České obchodní inspekce, celníci i živnostenské úřady.

Kontroloři prošli v Plzeňském kraji přes 6 tisíc prodejních míst. ČOI zkontrolovala na 350 provozoven, porušení zjistila u 10 prodejců. Podle šéfa obchodních inspektorů se jednalo o prodej, rozlévání i nabízení zakázaných destilátů. Policisté zjistili pochybení i v jednom hypermarketu.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji proběhlo od pátku na tři a půl tisíce kontrol obchodů, restaurací a barů. U 45 živnostníků odhalili celníci s hygieniky a celní správou nedostatky; nejčastěji nabízeli v nápojových lístcích zakázaný alkohol.