Milovníci Jizerských hor jim mohou ulevit od odpadu

Jablonec nad Nisou – Víkend v Jizerských horách bude patřit pomocníkům při úklidu. Pytle a rukavice mohou dobrovolníci získat ode dneška v informačních centrech v Jablonci nad Nisou a Tanvaldu. Po zkušenostech z předchozích let organizátoři očekávají stovky dobrovolníků.

Úklid Jizerských hor probíhá pravidelně dvakrát do roka už třináct let. Zatímco na jaře se sbírá především drobný odpad, který kolem běžeckých tras odhodí lyžaři, na podzimním úklidu se pravidelně nacházejí černé skládky. Množství odpadků se příliš nemění. Koše v Jizerských horách většinou stojí jen na parkovištích. U turistických tras chybějí, jejich odvoz by totiž byl komplikovaný.

Podzimní úklid se od loňska koná o dva týdny dřív než v předchozích letech. Organizátoři akce se rozhodli vyslyšet prosby dobrovolníků, kteří se do akce každoročně zapojují a kteří už nechtěli uklízet po účastnících podzimního cyklistického závodu. V posledních letech se úklid vždy konal až po závodech a lidé měli pocit, že uklízejí odpadky, o něž se měli postarat organizátoři.