Třicítka měst žije šetrnou dopravou

Praha – Do Evropského týdne mobility se letos zapojilo přes 30 českých měst. V samotné Praze vyvrcholí v sobotu 22. září pouličním festivalem, kdy se uzavřou desítky ulic. Kampaň se snaží upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou, a zároveň nabídnout možnosti a výhody alternativních druhů dopravy.

V mnohých evropských městech už dnes můžeme vidět, že prostor v ulicích patří nejen autům, ale také chodcům, cyklistům a veřejné dopravě. A k rozšíření tohoto trendu do dalších měst má Evropský týden mobility pomoci. Elektrokola, motorky a kuka vozy na plyn představují alternativní prostředky Pražských služeb, záchranky nebo radnic městských částí, které hlavní město v rámci evropského týdne mobility představuje veřejnosti na Václavském náměstí.

Klidnější a bezpečnější ulice si také nově užívají obyvatelé Karlína, pěší a cyklisté mají natrvalo před auty všude přednost. V Troji si zas zájemci můžou zkusit sjet divokou řeku. Místní sportovní klub bezplatně zapůjčuje kanoe a kajaky. Během týdne mobility se bude také diskutovat o zavedení emisních zón, v nichž by vjezd aut kontrolovala policie.

Reportáž Luďka Jíry o týdnu mobility (zdroj: ČT24)

Akce vyvrcholí v sobotu 22. září pouličním festivalem, do něhož se zapojí kromě centrálních i okrajové části. „Nabízíme takový seriál pouličních sousedských slavností, v kterých se snažíme inspirovat lidi po celé Praze, aby v jejich místě vytvořili na jeden den bezmotorovou zónu,“ řekl ČT koordinátor Jakub Hradílek z iniciativy Auto*Mat.