Loretánskou ulici znovu rozzářilo plynové osvětlení

Praha - Do Loretánské na pražských Hradčanech se vrátil osmiramenný litinový kandelábr. Je to jeden z posledních tří, které se dochovaly. Původně jich v hlavním městě bylo na 160. Lampa prošla kompletní rekonstrukcí, po sedmadvaceti letech se do ní vrátil i plynový hořák. Poprvé se znovu rozsvítil za zvuku ukulele včera po osmé hodině večer.

„Je to docela pozoruhodná věc, protože to jsou první velká svítidla veřejného osvětlení, která byla pro Prahu pořizována,“ upozornila Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy

Litinová lampa váží osm tun a zdobí ho draci, rostlinné motivy i ženské postavy. Ta na špici symbolizuje Prahu. Původně stálo svítidlo stejně jako ostatní na Václavském náměstí, poté ho však pražský magistrát přemístil a v roce 1985 elektrifikoval.

  • Osmiramenné svítidlo v Loretánské ulici autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK
  • Osmiramenné svítidlo v Loretánské ulici autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK

Nyní se do něj v rámci oprav vrací plyn. „Celý kandelábr jsme rozebrali, odstranili jsme staré nátěry, sundali jsme oplechování luceren a do nich vyrobili nové plynové hořáky,“ vysvětlil restaurátor Ivan Houska.

Kromě nového kandelábru v Loretánské ulici má Praha ještě další dva starodávné sloupy veřejného osvětlení - jeden osmiramenný na Hradčanském náměstí a jeden čtyřplamenný na Dražického náměstí. Pečlivé obnovy se dočká právě ten menší na Malé Straně.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod