Muniční sklad v píseckém paneláku zkontrolován, nebezpečí nehrozí

Písek - Déle než šest hodin prohledávali v noci policisté s pyrotechniky jeden z bytů na sídlišti Jih v Písku, v němž se nacházela sbírka munice. Kontrola souvisela s pátečním výbuchem v Praze 6, majitel munice je příbuzný muže, v jehož bytě k výbuchu došlo. Teď po prohlídce můžou být sousedi píseckého sběratele klidní, v jejich domě nic podobného nehrozí. Pyrotechnici nenašli nic nebezpečného, k dalšímu zkoumání odvezli čtyři protipancéřové dělostřelecké náboje, ani ty ale pravděpodobně nejsou nebezpečné.

Pyrotechnik šest hodin hodnotil přes stovku kusů munice od nábojů přes ruční granáty až po letecké pumy či školní protitankovou řízenou střelu. Podle policie se jednalo buď o atrapy, nebo o kusy, ze kterých byla vyjmuta trhavina, a mohou proto být považovány za sběratelské exponáty. „To, co v domě zůstalo, je zkontrolováno. Co jsme nemohli na místě zkontrolovat, pyrotechnici odvezli,“ potvrdila mluvčí písecké policie Kamila Ingrišová.

Z ohromného množství výbušnin policisté zajistili čtyři protipancéřové dělostřelecké granáty, které podle nich byly při špatné manipulaci potenciálně nebezpečné. Odvezli je proto raději pryč ze sídliště, aby je mohli podrobnit bližšímu zkoumání.

Panelákový byt ukrývající munici
Zdroj: ČT24

Policie zatím nesdělila, zda píseckého sběratele obviní z nějakého trestného činu či přestupku.  Pokud expertíza ukáže, že i odvezené granáty jsou bezpečné, žádný trest muži nehrozí. V opačném případě by ho policisté dál vyšetřovali kvůli nedovolenému ozbrojování.

Majitel sbírky je příbuzný muže, jenž byl zraněn při pátečním výbuchu v Praze. „Kolegové z Prahy nás informovali, že má podobnou sbírku na jihu Čech,“ zdrůraznil včera mluvčí krajské policie Jiří Matzner. 

Výbuch s následným požárem v domě na sídlišti Červený vrch v Praze 6 nastal v noci na pátek. V bytě bylo nalezeno 200 kilogramů munice a střelné zbraně. Při výbuchu byl zraněn dvaatřicetiletý muž. Z desetiposchoďového domu bylo evakuováno kolem 60 lidí.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)