Stát ustoupil obcím, CHKO Soutok na Břeclavsku nevznikne

Břeclav - Vláda už nepočítá s vyhlášením Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Soutok na Břeclavsku. Podle ministerstva životního prostředí je důvodem odpor lidí a samospráv proti projektu. Starostové se obávali toho, že by vyhlášení chráněné oblasti mohlo zastavit rozvoj regionu, rozhodnutí proto vítají. Ekologové s tím ale nesouhlasí.

„Jedna z našich ulic již měla ležet v chráněné oblasti. Bezesporu by nám to zkomplikovalo život. Už nyní jsme kvůli zámku v chráněné památkové zóně. Po vyhlášení Soutoku by do každého stavebního projektu vstupovali i ochranáři,“ tvrdí starosta Lednice Libor Kabát. 

Podle břeclavského starosty Ryšavého jde o „vítězství zdravého rozumu“. Město leží na členitém území a už nyní se v něm špatně prosazují nové stavební projekty. Podle starosty je okolní příroda dostatečně chráněna coby území Natura 2000.

Amazonie na Moravě

CHKO by měla ležet v lužní krajině v okolí soutoku řek Moravy a Dyje. Jde o mimořádně zachovaný biotop, který vědci nazývají Moravská Amazonie. Táhne se od Lanžhota, kde nyní leží největší polesí v zemi nazvané Soutok, zahrnuje okolí Břeclavi a sahá k Lednicko-valtickému areálu.

Ekologové se domnívají, že ministerstvo by se mělo za čas k projektu vrátit a více vysvětlovat veřejnosti, že vyhlášením Soutoku chce lepší ochranu pro toto přírodně jedinečné území.

Původně měla být značná část Břeclavska součástí Chráněné krajinné oblasti Dolní Morava. Měla zahrnovat oblast u Mikulova s Pavlovskými vrchy, dále Lednicko-valtický areál a nakonec sousední polesí Soutok s Moravskou Amazonií. Vyhlášena byla CHKO Pálava na Mikulovsku. Lednicko-valtický areál je od roku 1997 na seznamu památek UNESCO.