OBRAZEM: Bombardéry B-52 přiletěly na Dny NATO

Mošnov - Dva americké bombardéry B-52 dnes přiletěly na Letiště Leoše Janáčka v Mošnově, kde se 22. a 23. září uskuteční Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Podle Zbyňka Pavlačíka, šéfa sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce, je účast dvou těchto letadel na jedné akci výjimečná. „Jde o opravdu historickou účast dvou strategických bombardérů B-52 nejenom v rámci České republiky, ale celé střední a východní Evropy,“ řekl Pavlačík. Naposledy podle něj byly dva bombardéry B-52 na jedné akci před 13 lety ve Velké Británii.

„Hlavním důvodem, proč se takto rozhodli, je letošní 60. výročí od prvního vzletu tohoto legendárního stroje. Druhý důvod je, že se jim líbí koncept naší akce, to znamená, že je bezplatná pro širokou veřejnost a že je zaměřena na propagaci Severoatlantické aliance a všech bezpečnostních složek,“ řekl Pavlačík.

Bombardér B-52 se Dnů NATO účastní potřetí. Letos ho návštěvníci akce uvidí i v letu. Zástupce velitele 307. letky z americké Louisiany Joe Jones řekl, že účast na Dnech NATO je pro osádky letounů vášeň i čest. Zájemci o účast na akci přitom procházejí výběrem. „Dnes jsme přiletěli pod volacími znaky Tobruk 01 a Tobruk 04, což je na počest československého kontingentu, který působil v Africe v roce 1942,“ řekl Jones.

Přílet letounu B-52 do Ostravy (zdroj: ČT24)