Stavba protipovodňové štoly v Jablonci ničí okolní domy

Jablonec nad Nisou - Otřesy při hloubení protipovodňové štoly, která má ochránit Jablonec nad Nisou před záplavami, poškozují domy. Praskliny jsou i v památkově chráněné funkcionalistické vile doktora Schmelowského nebo ve smuteční síni na městském hřbitově. Stavbaři přitom tvrdí, že všechny práce jsou pod přísnou kontrolou.

Dodavatelem stavby za 450 milionů korun je konsorcium firem Metrostav a Syner. Stavba má být hotova příští rok v červnu. „Schmelowského vila je docela daleko od míst, kde probíhají trhací práce. Nebereme to ale na lehkou váhu a jsou tam do konce tohoto týdne instalovány měřiče,“ uvedl stavbyvedoucí Jan Brunclík.

Stavbaři podle něj dodržují při trhacích pracích normy, vše navíc kontroluje nezávislá geotechnická rada a rada monitoringu. „Pokud bychom to nedodržovali, bylo by hrazení škod pro nás nákladné,“ dodal Brunclík.

Stavba protipovodňové štoly
Zdroj: ČT24

Stovky metrů dlouhý tunel se razí od jara a hotový má být příští rok. Stížností na otřesy je hodně, viditelně jimi prý trpí smuteční síň. V zanedbané budově praskají zdi a hnul se strop. „Musíme se domlouvat s Metrostavem, kdy se dělají smuteční obřady. Aby tu lidé neseděli v době, kdy se dole střílí, protože ty otřesy jsou opravdu znatelné,“ prohlásil nájemce smuteční místnosti, provozovatel pohřební služby Ladislav Kopal.

Nájemce se bojí, že část stropu spadne, až se ražba dostane blíž. Podle vlastníka síně, magistrátu, zatím není jasné, zda problém se stavbou souvisí. „V nejbližší možné době dojde k nápravě situace za únosných finančních podmínek,“ doplnila mluvčí Magistrátu Jablonce nad Nisou Markéta Hozová.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Pokud se problémy potvrdí, bude podle památkářů nutné najít jiný způsob, jak štolu stavět, nebo práce úplně zastavit. Výsledky prvních měření v Schmelowského vile mají být do týdne.

Projekt protipovodňové ochrany v Jablonci má snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise a ochránit majetek za více než miliardu. Podle ředitele jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslava Jarouška má vodní tok pod přehradou nedostatečnou kapacitu. Zachytí pouhé dva krychlové metry vody, s novou štolou by mohla být kapacita až 30 metrů krychlových. Štola by měla před velkou vodou ochránit nejen Jablonec, ale i sousední Vratislavice.