Mladá Boleslav: Referendum o teplárně neplatí, přišlo málo voličů

Mladá Boleslav - Referenda o prodeji městského dodavatele tepla v Mladé Boleslavi se zúčastnilo jen mírně přes 20 procent voličů, a tak není platné. Pro prodej podniku hlasovalo 274 lidí, proti prodeji jich bylo 6 256. Přitom aby referendum platilo a bylo závazné, muselo by v něm hlasovat přes 35 procent voličů.

Zamýšlenou privatizaci teplárenského podniku Centrotherm kritizuje opoziční ČSSD. Obává se zdražování tepla, referendum se konalo na její popud. Při podpisové akci k jeho uspořádání opozice získala 4 tisíce podpisů. Vedení města naopak slibuje, že se teplo v následujích třech letech nezdraží a cena by se naopak mohla snížit.

Aby byl výsledek referenda platný, muselo by k volebním urnám přijít o 5 000 lidí víc. „Vedení Mladé Boleslavi ztratilo morální právo prodat Centrotherm, výsledek referenda je obrovským úspěchem. Proti záměru primátora se postavilo 95 procent všech, kteří přišli hlasovat,“ prohlásil přesto opoziční zastupitel Robin Povšík (ČSSD).

Město bude podle primátora Raduana Nwelatiho dál v privatizaci podniku pokračovat. „S ohledem na nízkou účast voličů v referendu budeme pokračovat v projektu snížení ceny tepla pro obyvatele města Mladá Boleslav, a to vstupem strategického partnera tak, že si město Mladá Boleslav ponechá minimálně 51 procent akcií, aby mohlo o společnosti Centrotherm nadále rozhodovat,“ řekl dnes Nwelati. Výsledek referenda totiž interpretuje jinak než opozice: „Většina ucítila, že není potřeba se vyjadřovat k záměru města, tak předpokládám, že s ním souhlasí, protože kdyby s ním nesouhlasili, tak by aktivně přišli ho zamítnout.“

Teplárna
Zdroj: ČT24

Sociálním demokratům se ale nelíbí, že hlasování o budoucnosti teplárny neproběhlo současně s říjnovými krajskými a senátními volbami, v takovém případě by podle nich byla volební účast mnohem vyšší. „Dostali jsme od 6 256 obyvatel mandát za ně bojovat. Uděláme vše, aby se Centrotherm neprodal,“ prohlásil Povšík.

Strategickým partnerem, s nímž radnice podle dostupných informací jedná, je rakouská firma Brantner, majoritní vlastník společnosti Compag. Za 49procentní podíl nabídla 122 milionů korun. Radnice chtěla původně prodat 30 procent akcií obyvatelům, kteří o ně však příliš neměli zájem.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)