Metro A o prodlouženém víkendu vůbec nepojede

Praha – Celý prodloužený víkend na konci září – od pátku 28. září do neděle 30. září – bude zcela vyloučen provoz na lince A pražského metra. K výluce celé trasy dojde poprvé v historii podzemní dráhy, dopravní podnik musí zastavit provoz, aby mohl vyměnit výhybky ve stanicích Dejvická a Náměstí Míru. Jako náhrada poslouží cestujícím tramvaje a autobusy, omezení se podle dopravního ředitele pražského dopravního podniku Ladislava Urbánka dotkne asi 50 tisíc lidí.

Jako náhrada za vyloučené metro bude sloužit zejména tramvajová linka X-A, která pojede z Podbaby na Černokosteleckou. „Kopíruje většinu stanic uzavřené linky A,“ podotkl dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek. Jednotlivé spoje pojedou přibližně v pětiminutových intervalech. Kromě zvláštní linky poslouží cestujícím také linky 5 a 26 s mimořádnou polookružní trasou z Divoké Šárky na Floru a Želivského – přitom na Žižkově pojede každá linka jiným směrem – a linka 11 prodloužená z Flory k Vozovně Žižkov. Linka 24 potom pojede z Kubánského náměstí až k Depu Hostivař a linka 36 bude zrušena.

Změní se také trasy autobusů. Na Želivského budou prodlouženy autobusové linky 111, 125, 196, 223, 263, 266, 329, 364 a 366 končící obvykle na Strašnické, Skalce, resp. Depu Hostivař, zatímco linky 107, 119 a 147 budou prodlouženy z Dejvické na Hradčanskou.

Mimořádné trasy tramvají:

Linka X-A:

  • Podbaba – Vítězné náměstí – Hradčanská – Malostranská – Staroměstská – Národní třída – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Koh-i-noor – Strašnická – Černokostelecká

Linka 5:

  • Divoká Šárka – (po obvyklé trase) – Olšanské náměstí – Flora – Želivského – Nákladové nádraží Žižkov – Olšanské náměstí – (po obvyklé trase) – Divoká Šárka

Linka 26:

  • Divoká Šárka – (po obvyklé trase) – Olšanské náměstí – Nákladové nádraží Žižkov – Želivského – Flora – Olšanské náměstí –  (po obvyklé trase) – Divoká Šárka

Linka 11:

  • Spořilov – (po obvyklé trase) – Flora – Želivského – Vozovna Žižkov

Linka 24:

  • Ortenovo náměstí – (po obvyklé trase) – Kubánské náměstí – Nádraží Strašnice – Nádraží Hostivař
Výluka v metru 28.–30. září (zdroj: ČT24)

Podle dopravního podniku je nutné zastavit běžný provoz na celé lince metra A kvůli pracem v pouhých dvou stanicích zejména proto, že se po trati budou pohybovat pracovní vlaky. „Kvůli pracím na výhybkách se musí pracoviště kompletně zásobovat z depa Hostivař, což by s omezeným provozem v úseku mezi stanicemi Depo Hostivař a Želivského nebylo možné. Díky tomu odpadne další souvislá výluka na lince metra A, pokud by se zvolila možnost omezeného provozu metra. Navíc díky uzavírce celé linky mohou probíhat práce souběžně na několika pracovištích,“ vysvětlil ředitel Urbánek.

Provoz metra bude omezen právě o posledním zářijovém víkendu, protože dopravní podnik očekává, že výluka ovlivní méně lidí než jindy. „Řada Pražanů opouští město na prodloužený víkend, a omezení se tak dotkne méně lidí,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Tereza Krásenská.

Na opravě v metru se bude podílet asi 70 pracovníků, náklady na práce podnik vyčíslil na 6,1 milionu korun. Dopravní podnik postupně vyměňuje všechny výhybky uložené ve štěrku, které fungují od zahájení provozu, tedy zhruba 35 let. Na lince A jich je 19, dalších 21 je na lince C. Další výluky podnik plánuje na příští rok.