Lidé z Přednádraží nemají kam jít, v ubytovnách řádí úplavice

Ostrava/Bohumín - Obyvatelé Přednádraží v Ostravě, kteří třetí měsíc musí žít bez vody, plynu a nově taky elektřiny, nemají kam jít. Ubytovny jsou přeplněné a v některých řádí infekční nemoci. Hygienici označili čtyři místa s ohnisky silně nakažlivé úplavice. Nemoc už postihla deset sociálně slabších rodin. Onemocnělo 21 dětí a deset dospělých. Nejvíce pacientů se nakazilo v ubytovně v Ostravě-Dubí, další pak v lokalitách obytných domů v Hrušově, Vítkovicích a Bohumíně.

V Ostravě-Dubí onemocněly úplavicí dvě desítky místních. „Díky kontaktu mezi rodinami se rozšířila i do ostatních městských částí,“ řekl ČT Radim Mudra z Krajské hygienické stanice Ostrava. Špatná hygiena i nedostatek financí také patří mezi důvody, proč lidé z Přednádraží do ubytoven nechtějí. „Na jedné chodbě je čtyři až pět rodin, používají jeden záchod, jednu sprchu. Jsou to nehorázné podmínky,“ uvedl obyvatel Přednádraží Jan Bandy. Ubytovny ale nemají ani dostatek kapacit. Lidí, kteří o ně mají zájem, nejvíc přibývá na podzim.

Bacilární úplavice je akutní průjmové onemocnění s inkubační dobou od jednoho do pěti dnů. Jde o výlučně lidské onemocnění, jehož zdrojem je člověk. Přenos se děje fekálně-orální cestou přímým kontaktem nebo kontaminovanými předměty. „Toto onemocnění je onemocněním špinavých rukou. Zásadou prevence je tedy dodržování osobní hygieny, zejména časté mytí rukou,“ dodala ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Hygienici začali řešit problém už v polovině srpna

Před tímto hromadným výskytem hygienici zaznamenali jen jediného nemocného. Loni jich bylo za celý rok 44. „Všem osobám, které přišly do kontaktu s onemocněním, byl vystaven lékařský dohled. Musejí se podrobit lékařským prohlídkám a laboratorním odběrům. Děti, které navštěvují předškolní a školní zařízení a přišly do kontaktu s onemocněním, mají do odvolání zákaz školní docházky,“ upozornila Šebáková.