Regionální den železnice předznamená brněnskou slavnost

Praha – Ve většině regionů budou v sobotu jezdit parní lokomotivy. Zvláštní jízdy a výstavy ke dni železnice jsou připraveny například v Bohumíně, Jindřichově Hradci, Mariánských Lázních, Sušici nebo Tovačově. Vše je předehrou pro tzv. národní den železnice, který proběhne příští víkend v Brně.

Moravskoslezský den železnice proběhne tradičně v Bohumíně. Bude otevřeno depo a ČD slavnostně pokřtí dvě nové elektrické jednotky. Mezi Bohumínem a Ostravou bude jezdit historická souprava s parní lokomotivou 423.041 a budou připraveny jízdy po síti vleček v regionu (v 8:00, 12:00 a 15:20).

Česká Třebová je jedním z největších železničních uzlů v Česku a tradičně je zde v den železnice připraven velmi bohatý program otevírající návštěvníkům zejména místní depo. Ze stanice, kde bude zpřístupněno několik pracovišť, pojede zvláštní vlak do třebovského depa kolejových vozidel. Kromě výstavy lokomotiv, železničních modelů a fotografií budou moci návštěvníci vyzkoušet trenažér elektrické lokomotivy nebo se svézt na stanovišti posunovací lokomotivy. V Pardubickém kraji bude menší program připraven také v krajském městě, centrem bude železniční muzeum v Rosicích, kam odveze návštěvníky zvláštní motorový vlak z hlavního nádraží.

Centrem jihočeského dne železnice se stane Jindřichův Hradec – společné nádraží železnice z Jihlavy do Veselí nad Lužnicí a úzkorozchodných tratí JHMD. Právě tento dopravce vypraví parní vlaky do Nové Bystřice a Lovětína, České dráhy svezou návštěvníky motorovým vozem po obvodu stanice, zpřístupní jim místní depo a na nádraží vystaví svá vozidla.

V Liberci budou hlavní atrakcí zvláštní parní vlaky s lokomotivou 310.0134 „Kafemlejnek“, které pojedou ve 12 a 16 hodin do Frýdlantu. V cílové stanici bude možné navštívit muzeum Frýdlantských místních drah, zatímco v Liberci budou moci dopravní nadšenci zamířit z nádraží do nedaleké vozovny dopravního podniku, kde bude připraven den otevřených dveří.

Mariánské Lázně se stanou centrem karlovarského železničního dne a také oslav 140 let trati Plzeň–Cheb, která se stala poslední částí tahu z Vídně do západních Čech. Z Karlových Varů (v 8 hodin) přes Cheb do Mariánských Lázní a zpět (v 15:45) přes Teplou pojede zvláštní vlak s parní lokomotivou 354.195 „Všudybylkou“. Na mariánskolázeňském nádraží budou připraveny kulturní akce, výstava lokomotiv, vagonů i drezín.

Železniční nadšenci ze středních Čech se budou moci vypravit hned na tři místa. Ústředím regionálního dne železnice bude Nymburk. Kromě výstavy na nádraží bude možné spatřit nymburské železniční dílny, pivovar nebo se svézt historickým motorovým vozem řady M240.0 po obvodu rozlehlé nymburské železniční stanice. Slavit se ale bude také v Příbrami, kde bude jezdit Regionova po obvodu nádraží a připravena bude výstava věnovaná historii zdicko-protivínské trati.

Třetím místem, kam je možné zamířit ze středních Čech, je Praha. Kromě výstavy vagonů na branickém nádraží bude možné svézt se parním vlakem mezi Braníkem a Smíchovem, odpoledne i z Braníka do Davle (v 15:18), historickým motorovým vozem z hlavního nádraží do Braníka a odpoledne i do Zbraslavi (ve 13:20), novějším motorovým vozem na Odstavné nádraží jih nebo elektrickou jednotkou na tzv. most inteligence. Sice nezávisle na dnu železnice, ale v týž den připravil pražský dopravní podnik dny otevřených dveří na čtyřech místech – depu Zličín, vozovně Motol, garážích Řepy a v rozestavěné stanici metra v Motole.

Kdo se chce potěšit pohledem na dýmající lokomotivu v Pošumaví, může se vypravit do okolí Sušice. Kromě malé výstavy na nádraží pojedou ze Sušice zvláštní vlaky – parní s parním „Kafemlejnkem“ 310.072 do Kolínce (v 10:20 a 15:20) a do Horažďovic (v 11:45 a 13:45) a motorový s „Hurvínkem“ M131.1.