Jih Vysočiny sužují dlouhodobá sucha

Třebíčsko – Přestože v posledních dnech na Vysočině přeci jen pršelo, srážky nebyly tak vydatné, aby dokázaly naplnit i spodní prameny. Problémy už začínají být také s povrchovou vodou v řekách a nádržích.

Nádrž v městysi Mohelno se příznačně jmenuje Suchánek, běžně přetéká voda přes hráz a plní i podzemní zdroje. Teď je prakticky na suchu, stejně jako většina studní v Mohelně. Na řadě míst Třebíčska letos prakticky nepršelo a v zimě ani nenapadl sníh. To se podepsalo také na značném poklesu hladiny v Dalešické přehradě.

Vedoucí provozu Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice Josef Blaha informoval, že v současné době je hladina asi 4 metry pod maximální kvótou. A hladina i přes dešťové přeháňky každý den dál klesá. Přítok řekou Jihlavou je totiž nižší, než kolik odpaří chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany. Josef Blaha dodal, že hladina v soustavě vodních nádrží Dalešice Mohelno klesá cca 5 cm za den.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Provoz elektráren ale ohrožen není, zásoba vody v přehradě je zatím dostatečná. Hůř jsou na tom podzemní zdroje a také horní tok řeky Jihlavy včetně přítoků v Brtnici a obci Bransouze. „Nejhorší situace je zaznamenána ve vrtu v Třebíči v Ptáčově, kde je současná hladina asi 50 cm pod dlouhodobým měsíčním průměrem,“ nechala se slyšet vedoucí oddělení hydrologie ČHMÚ Brno Eva Soukalová.

Podle hydrometeorologů byla na Vysočině poměrně nedávno hladina povrchových i podzemních vod ještě o něco níž, a to v roce 2003 nebo 1984.