Pamětní deska Lustiga bude odhalena v Centru Franze Kafky

Praha - V pražském centru Franze Kafky dnes bude v rámci dne otevřených dveří v 15 hodin odhalena pamětní deska Arnošta Lustiga z dílny Pavla Bosáka. Významný český spisovatel se ve svých dílech zaměřil především na téma holocaustu. Svá poslední tvůrčí léta strávil prací právě pro Společnost Franze Kafky v centru pražského Josefova, kde bude deska umístěna.

Arnošt Lustig se narodil roku 1926 a byl vyučeným krejčím. Kvůli svému židovskému původu byl odveden do koncentračního tábora, odkud se vrátil jako jediný z rodiny. Po válce se pak začal naplno věnovat psaní a právě tematika židovské persekuce se stala hlavním námětem jeho knih a povídek. „Když emigroval a později skončil v Americe, vyučoval na univerzitě tvůrčí psaní, film a literaturu,“ dodala Markéta Mališová, ředitelka Centra Franze Kafky.

Lustig byl přes dvacet let prezidentem Společnosti Franze Kafky a v jejím centru v Široké ulici na sklonku svého života často pracoval. „V posledních letech jeho života, když se vrátil do Prahy, s námi úzce spolupracoval a byl tady jeho druhý domov,“ dodala Mališová.

Při dnešním slavnostním odhalení se budou promítat i snímky z archivu Společnosti Franze Kafky. Právě její dům, dávno v minulosti sloužící jako šatlava, dnes návštěvníkům poskytuje kromě knihkupectví a knihovny také promítací sál a své příznivce si našel i mezi milovníky architektury, kteří obdivují zdárně provedenou rekonstrukci objektu.

Rozhovor s Markétou Mališovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod